Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.12.22 / dotaz č. 149275
Dobrý den, jsme s manželkou několikaletí důchodci a žijeme v R.D. 25 let st., půdorys 9x9m, přízemí +podkroví, s roční spotřebou na topení 7 MW. V loňském roce jsem začal s opravou fasády na přední straně 9m dl.x4m v. a v roce 2023 jsem chtěl pokračovat na štítové straně. Pokud bych přidal 10 cm tep. izolace (stávající stav je 40 cm plynosilikátu+5 cm izolace), lze využít nabízenou státní dotaci? V kladném případě nevím, jak postupovat se žádostí. Děkuji.
Dobrý den,
děkujeme za dotaz. Obávám se, že ve vašem případě nebude podpora možná. Program NZU Light uvádí následující požadavek na zateplení fasády:
- Požadovaná celková minimální tloušťka nové tepelné izolace je 200mm.
- Zateplení bude provedeno vhodnými tepelněizolačními materiály, které budou aplikovány v souladu s technickým doporučením výrobce.
Alternativně lze požadavek splnit následovně:
- V případě použití tepelněizolačních materiálů s návrhovou tepelnou vodivostí λ nižší než 0,04 W.m-1.K-1 může být navržena tloušťka vrstvy nového materiálu taková, aby tepelný odpor vrstvy přidaného izolantu byl nejméně R=5,0 m2K/W pro zateplení fasády.

Tepelný odpor R=5,0 m2K/W odpovídá právě přibližně tloušťce 200 mm běžného izolantu. Aby byl tento odpor splněn při použití tloušťky 100 mm, musel by být využit některý z izolantů, které nejsou běžně používány a jsou velmi drahé. V takovém případě by pravděpodobně ani dotace nedorovnala navýšení ceny oproti standardnímu izolantu.
S pozdravem Jan Antonín, EnergySim
Odpovídá:  Ing. Jan Antonín - EKIS Jablonec nad Nisou, EnergySim tisk