Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.12.22 / dotaz č. 149300
Jako starobní důchodci bydlící samostatně v rodinném domě chceme využít
dotaci na výměnu 17let starých oken (dvojsklo) za nová VEKA82MD trojsklo.
Jakou mám šanci, že dostanu dotaci z programu "Nová zelená úsporám"
Vypracované nabídka je na 6 oken a 2 balkonové dveře cca 150000,-Kč a zajímá mě
jak vysokou dotaci mohu dostat.
Nechci dávat závaznou objednávku bez jistoty dotace.
(také prosím o sdělení jaký je rozdíl mezi VEKA profily u VPA Protivanov a VEKRA
kde u stejného profilu je cena skoro o 20000,-vyšší.
K žádosti dle pokynů potřebuji Odborný posudek navrhovaných opatření, který
dle bych dle informací měl získat od vás, Na základě čeho mi ho vypracujete.

děkuji
Vážený,
z Vašeho popisu vyplývá záměr vyměnit 6 ks stávajících plast. oken s dvojskly a 2 ks obdobných balk. dveří za nová plastová s plastovým profilovým systémem VEKA 82 MD, s trojsklem. V „Závazných pokynech pro žadatele a příjemce podpory v programu Nová zelená úsporám (NZÚ) Light“ je zahrnuta výměna stávajících oken a i balk. dveří. Tyto musí být umístěny ve vytápěných místnostech a také tato nově osazovaná okna a balk. dveře musí mít zasklení izolačním trojsklem a tloušťka rámu musí být min. 70mm. Podpora je poskytována paušálně ve výši 12 000,-Kč na 1ks okna nebo na 1 ks balk. dveří. Max. celková výše podpory je potom omezena na 150 000,-Kč. Potom pro Váš případ dle vašeho popisu by výše podpory dle „Závazných pokynů pro žadatele a příjemce…“ činila – 6x12000,- + 2x12000,- tj. celkem 96 000,-Kč. Dle těchto „Závazných pokynů pro žadatele a příjemce..“ o Žádostech rozhoduje ministr vydáním rozhodnutí, který vydá kladné rozhodnutí v případě žádostí, kde nebyly zjištěny nedostatky. Výše podpory uvedená v Rozhodnutí je potom stanovena na základě dokumentů a parametrů uvedených v žádosti.

Z hlediska administrace se dokumenty v programu Nová zelená úsporám (NZÚ) Light člení na dokumenty podávané při žádosti (např. doklad prokazující vlastnictví bankovního účtu, doklad prokazující pobírání důchodu, Odborný posudek Nová zelená úsporám Light – navrhovaná opatření, fotodokumentace atd.) a na dokumenty požadované k doložení realizace projektu ( Zpráva o provedených opatřeních, fotodokumentace). Žádost a požadované přílohy se podávají pouze elektronicky prostřednictvím portálu AIS Státního fondu životního prostředí. Vše výše uvedené, jako pokyny a postupy jsou podrobně popsány na web stránkách programu NZÚ Light (https://novazelenausporam.cz/jak-na-to/jak-na-to-v-nzu-light/) . Jen připomínáme, že důležitou a nedílnou součástí je podrobná fotodokumentace stavu před, v průběhu a po provedení prací.

Podle stávajících instrukcí mají potřebné Zprávy a Odborné posudky zpracovávat i střediska EKIS, tj. i naše středisko EKIS v Olomouci. Naše konzultační středisko EKIS se nachází na ul. Jihoslovanská 21 v Olomouci a pro potřeby dohodnutí osobní konzultace mě prosím kontaktujte na tel. 777 068 990, popř. na e-mailu svobodapa@volny.cz.
K Vašemu dotazu týkající se určitého cenového rozdílu u dvou Vámi uváděných společností můžeme s Vámi konzultovat i tyto obdržené nabídky.
S pozdravem Ing. Pavel Svoboda, EKIS Olomouc
Odpovídá:  Ing. Pavel Svoboda - EKIS Olomouc Ing. Svoboda tisk