Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.12.22 / dotaz č. 149548
Dobrý den, rád bych v rámci programu Zelená úsporám light zateplil podlahu půdy u běžného malého starého rodinného domku. Na jedné straně jsou nastavena velmi přísná izolační pravidla, na druhé tvůrce programu zcela ignoruje zásadní tepelnou ztrátu únikem přes vstup na samotnou půdu.
Pro zateplení zbývající plochy půdy je určeno, že musí jít min. o 30 cm tl.izolace. 95% běžných RD má půdní trámy o tloušťce 20 cm. Z toho vyplývá, že pro téměř všechny RD není izolace mezitrámového prostoru v rámci programu možná. Je to celé postaveno na hlavu, nebo se mýlím?
Dobrý den, program NZÚ light je určena pro rychlou a zjednodušenou realizaci dílčích úsporných opatření.
Požadovaná celková tloušťka tepelné izolace stropu je stanovena na mininálně 300 mm pro vodivost tepelné izolace λ = 0,04 W.m-1.K-1. V případě použití lepšího izolantu může být tloušťka zateplení stropu menší. Buď můžete použít volně loženou tepelnou izolaci na podladu půdy, nebo tloušťku tepelné izolace rozložit z části mezi půdní trámy a z části na podlahu půdy. Řešení Vašeho případu existuje a nastavení podmínek dotace má svá opodstatnění.
Odpovídá:  Ing. Eva Velíšková - EKIS Brno Bres s. r. o. tisk