Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.1.23 / dotaz č. 149861
Vážení, případně oslovuji Vážený pane inženýre Veselý, neboť kontakt jsem našla právě přes Vaše odpovědi.

Chystáme se požádat o dotaci v programu Zelená úsporám Light. Úniky tepla, které bychom zamýšleli řešit, se týkají vikýřových oken a vchodových dveří. Dotace, jak je nabízena státem, nemůže pokryt náklady na jejich výměnu (cenová nabídka renomované firmy činí pro náš požadavek 110 tisíc na vchodové dveře a 70 tisíc na jeden vikýř). Hledáme variantu, jak bychom, my starobní důchodci, vskutku mohli dokázat něco s naším teplem s podporou státem řešit.

V textech dotace se nabízí "realizace svépomocí". Jak s touto skutečností naložit?

Naše vchodové dveře jsou z kvalitního modřínového dřeva, avšak trpí nedostatečnou izolací jak ve výplních, tak samostatné dřevěné konstrukce. Nedostatky jsou v osazení dveří. Dotaz ohledně dveří zní. Lze z dotace nakoupit dodatečný potřebný materiál (izolace výplní, materiál pro posílení konstrukce - dřevo na vnitřní vrstvu dveří, osazení, včetně prahového) a svépomocí úpravy provést? Lze získat podrobné požadavky, případně instrukce, resp. odborné vedení jak technologicky správně úpravy provést, aby vyhovovaly podmínkám dotace?

Podobný dotaz bychom potřebovali zodpovědět ohledně oken. Lze z podpory nakoupit dřevo, skla, těsnění a svépomocí okna vyrobit a osadit? Kde najít podrobné konkrétní praktické instrukce a požadavky, jak dostát potřebným normám pro dotaci?

Poslední dotaz se týká pojetí termínu z textů dotace, a to termínu "jeden stavební otvor". Mohu trojúhelníkové vikýřové okno, které se opticky jeví jako okno jedno, avšak ve středu má konstrukční sviský trámek, tzn. jsou de facto osazována okna dvě, považovat za stavební otvor jeden nebo dva? Mohu požadovat dotaci na dvě okna?

Děkuji Vám za brzkou odpověď a přeji mnoho úspěchů, především však zdraví, v novém roce 2023.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Váš dotaz lze zodpovědět na základě pozorného čtení podmínek programu NZU Light. Jako technikovi mi vždy záleží na přesných formulacích, zde se musíme držet vlastního pochopení textu, tedy já si jej vykládám striktně tak, jak je psáno.
V odstavci 3.2.1.5 Výměna oken se píše:
Podporována je výměna….vykládám si tedy NE oprava, myslí se patrně všechny typy oken.
Výjimkou jsou špaletová okna – zde se uvádí podpora na jejich celkovou opravu, při níž bude vnější křídlo nahrazeno novými (popř. repasovanými) s 2-sklem nebo 3-sklem.
Postup, na který se ptáte, by tedy byl možný v případě okna špaletového. Již se tam nerozvádí, jaká je špaleta. Může být dřevěná (de facto jedno okno s kastlíkem) ale co když je omítaná?
Jak pak přistoupit při repasi vnějšího křídla k požadované tloušťce rámu 70 mm? Které staré okno to má…. Jak vidět, vždy bude nějaká nejasnost.
U dveří je formulace podobná. V odstavci 3.2.1.6 se píše „podporována je výměna stávajících vchodových dveří“ a poznámka, že na jiné typy konstrukcí se podpora neposkytuje.
V podmínkách je pak jednoduchý popis technických požadavků, které nejsou specifikovány žádným číslem, jako například součinitel prostupu tepla výplně (Uw), ani skla (Ug), ani rámu (Uf), ani dveřní výplně (Ud). Tedy žádné číslo se nedokládá, z toho bych implikoval, že okno může vyrobit „kde kdo“, pokud dodrží popsané. To v jiných dotacích se to uvedenými parametry jen hemží. Takže okno vyrobené svépomocí by mělo být uznáno. K tomu jak jej osadit se manuál nevyjadřuje, nevím, zde někde nebudou doplněna nějaká upřesnění, neboť praxe jistě ukáže potřebu to řešit.
Zde tedy způsobilost výplně pro dotaci dokladuje zpracovatel „Zprávy o provedených opatřeních v programu NZU Light“ což měl být oprávněný zástupce MAS (Místní akční skupiny). Jedná se o rozšíření seznamu těchto osob, které by to měli provádět. V tomto formuláři se pak připouští provedení svépomocí u všech opatření včetně výměn výplní. Předpokládám ale, že dřevěné okno musí vyrobit truhlář a ten by přece měl doložit nějaké základní parametry, například skla, těsnění, použité kování, schválení těchto komponentů pro český trh apod. Plastové okno také nepůjde svépomocí.
A k dotazu na jeden stavební otvor. To je také poměrně striktní. U vchodových dveří se uvádí, že sestavy ve stejném otvoru jsou považovány za 1 kus opatření. Vykládám si tedy – pokud budou mít vchodové dveře dva díly, jeden pevný a druhý s křídlem a osadí se sešroubováním na místě, je to jedna věc.
Obdobně se píše u oken – okna ve stejném otvoru považována za 1 kus. Pro mě je stavební otvor určen šířkou podle rozpětí překladu. Bude-li 3 m široký a tam sešroubovaná 3 okna, vykládám si, že je to jedna věc. Pokud bude v díře sloupek a rozdělí to na dvě části, pak mám dva otvory. Pochyb není u zděného pilířku, ale co třeba dřevěný příčel? Pokud není nosný, zase bych si vyložil jako jeden otvor, jedno okno. Nosný může být v dřevostavbě.
Ještě k cenovým nabídkám, které máte. Jsou samozřejmě vysoké. Lze poptat více výrobců a dodavatelů. Levně se však nepořídí nikdy, zato se i za relativně velkou ceny dá pořídit nepříliš kvalitní věc. Je jisté, že žádná dotace nemůže pokrýt reálnou cenu kvalitního zateplení, výrobku ani práce. Ten poměr je vymyšlený tak, aby vždy znamenal nemalou spoluúčast a zapojil úspory žadatelů. Jistě mnohé udivuje, že program se vydává za sociální.
Ing. J. Veselý, poradce EKIS
Energy Centre, Náměstí Přemysla Otakara II 25, České Budějovice.
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk