Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.1.23 / dotaz č. 149867
Vážení, dovolte, abych navázala na náš telefonický rozhovor.

Chystáme se požádat o dotaci v programu Zelená úsporám Light. Úniky tepla, které bychom zamýšleli řešit, se týkají vikýřových oken a vchodových dveří. Dotace, jak je nabízena státem, nemůže pokrýt náklady na jejich výměnu (cenová nabídka renomované firmy činí pro náš požadavek 110 tisíc na vchodové dveře a 70 tisíc na jeden vikýř). Hledáme variantu, jak bychom, my starobní důchodci, vskutku mohli dokázat něco s naším teplem s podporou státem řešit.

V textech dotace se nabízí "realizace svépomocí". Jak s touto skutečností naložit?

Naše vchodové dveře jsou z kvalitního modřínového dřeva, avšak trpí nedostatečnou izolací jak ve výplních, v samostatné dřevěné konstrukci, tak v jejich osazení. Dotaz ohledně dveří zní. Lze z dotace nakoupit dodatečný potřebný materiál (izolace výplní, materiál pro posílení konstrukce - dřevo na vnitřní vrstvu dveří, materiál pro osazení, včetně prahového) a svépomocí úpravy provést? Lze získat podrobné požadavky, případně instrukce, resp. odborné vedení jak technologicky správně úpravy provést, aby vyhovovaly podmínkám dotace?

Podobný dotaz bychom potřebovali zodpovědět ohledně oken. Lze z podpory nakoupit dřevo, skla, těsnění a svépomocí okna vyrobit a osadit? Kde najít podrobné konkrétní praktické instrukce a požadavky, jak dostát potřebným normám pro dotaci?

Poslední dotaz se týká pojetí termínu z textů dotace, a to termínu "jeden stavební otvor". Mohu trojúhelníkové vikýřové okno, které se opticky jeví jako okno jedno, avšak ve středu má konstrukční trámek, tzn. jsou de facto osazována okna dvě, považovat za stavební otvor jeden nebo dva? Mohu požadovat dotaci na dvě okna?

Děkuji Vám za brzkou odpověď a přeji mnoho úspěchů, především však zdraví, v novém roce 2023.

S pozdravem
Dobrý den,
bohužel podmínky nzú -light jsou velmi zjednodušené. Tedy musíme se chytat přesného znění bez dalšího vysvětlení.
U dveří je napsáno, že dotace je na NOVÉ dveře. Tedy dozateplení (repase) není možné.
Co se týče oken tak pokud tam je dostatečný sloupek a není součástí rámu, tak se okna budou brát jako dvě.
Vlastnosti oken jsou definovány pouze tím že mají být nové s trojsklem a mít tl. rámu min 70mm, kdo je bude vyrábět stanoveno není, dle mého názoru si toto atypické okno můžete vyrobit sami, ale samozřejmě certifikovaný výrobek by byl energeticky lepší.
Navrhuji podat žádost s přesným popisem vámi navrhovaného řešení a až po akceptaci realizovat opatření.
Odpovídá:  Ing. Milan Szotkowski - EKIS Třanovice C.E.I.S. (Český Těšín) tisk