Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.1.23 / dotaz č. 149991
Topím plynem v rodinném domě. V půlce ledna odjíždím na tři týdny na hory. Jakou temperaturační teplotu mám na termostatu nastavit?
Děkuji za odpověď.
Dobrý den,

děkuji za dotaz. Vaše úvaha nad snížením teploty v domě je jistě správná, je potřeba se zamyslet nad tím kam až snížit. Extrémy totiž nikdy nebývají účinné a často vedou naopak k větším problémům, než kdybychom prostě věci nechali tak, jak jsou. Vězte tedy, že úplné vypnutí topení v zimě není často tou nejlepší volbou.

Za úplné vypnutí topení vám nepoděkují Vaše stěny, zařízení domácnosti a už vůbec ne vaše květiny. Také hrozí, že vám při vysokých mrazech zamrzne voda v potrubí. Z plánovaného ušetření by nakonec mohly zbýt jen oči pro pláč.

Odjíždíte na vcelku na delší dobu, určitě topení mírně snižte (o několik stupňů než je běžná teplota), ale v žádném případě ho úplně nevypínejte. Obecně by mělo snížení teploty o 1 °C snížit spotřebu energie o cca 6 %. O kolik stupňů ale máte snížit topení, nelze úplně říct, protože to je velmi individuální a záleží to na spoustě faktorů, které souvisí s tím, o jaký dům se jedná, zda je zateplený, má izolační okna apod, ale i s tím, jaký druh vytápění (otopná tělesa / podlahové vytápění) používáte. V neposlední řadě také bude záviset na zimě jaká venku tou dobou bude (zda se tepoty budou pohybovat spíše kolem nuly nebo budou silné mrazy). Řiďte se jednoduchým pravidlem, že v místnostech, kde hrozí zamrznutí vody byste měl nastavit běžnou teplotu, zatímco v jiných místnostech ji můžete více snížit. Osobně bych nenastavil nižší teplotu než 15°C a to hlavně z důvodu relativně rychlého návratu tepelné pohody po Vašem návratu z dovolené.

Možné řešení do budoucna: v moderních domácnostech je možné instalovat "chytrý" termostat, který lze ovládat přes mobilní telefon. Jednoduše si pak můžete kontrolovat a regulovat teplotu doma i na dálku. Máte tak stále kontrolu nad tím, jakou máte doma teplotu a v případě teplotních výkyvů jste schopni na ně reagovat i na dálku. Navíc si jednoduše před Vaším návratem teplotu zase zvednete a vrátíte se tak do vytopeného domova.
Odpovídá:  Filip Kupka - EKIS Brno Bres s. r. o.
Téma:  Vytápění
tisk