Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.1.23 / dotaz č. 150046
Dobrý den,
Naše společenství vlastníků zvažuje zateplení bytového domu, avšak nekteří vlastnící se staví proti zateplení. Obávají se totiž, že by po zateplení "zdi nemohly dýchat" a v bytech by se začala tvořit plíseň. Rád bych celou problematiku zkonzultoval s odborníkem, abych mohl k diskusi přinést správné argumenty. Dům má původní fasádu (předpokládám, že někdy z 50-60 let). Jedná se o cihlový 3-podlažný dům se zrekonstruovanou střechou a půdní vestavbou.

Děkuji,
Dobrý den,
široce rozšířená je představa, že po zateplení se obvodová konstrukce příliš uzavře a dům „nedýchá“. Dýcháním stavby můžeme označit schopnost stavby regulovat vnitřní vlhkost. Zjednodušeně řečeno – výměnu vnitřního vzduchu. Problém s vlhkostí však bývá zpravidla způsoben nedostatečným větráním.
Budova není schopná odvést přes své zdi více než cca 3 % vlhkosti. Ač někteří lidé tvrdí, že jejich dům po zateplení přestal „dýchat“, není to způsobeno samotným materiálem použitým na zateplení, nýbrž použitím nových plastových oken, jejichž těsnění je několikanásobně vyšší, než u původních dřevěných. Stará okna díky netěsnostem větrala a tím pádem docházelo k částečné výměně vzduchu a tepelným ztrátám. Správná varianta je mít těsný dům a větrat otevřeným oknem nebo nuceným větráním.

Z hlediska obav z výskytu plísní je zateplení objektu správně řešení.
Zvýší se vnitřní povrchová teplota konstrukcí a tím pádem se sníží nebo nebude probíhat kondenzace vzdušné vlhkosti na chladných konstrukcích a nebude vznikat vlhké prostředí, které je ideální pro vznik plísní.

Pokud byste měl zájem o osobní konzultaci a návrh vhodné skladby pro Vás dům, můžete kancelář v Brně (martin.petr@pasivnidomy.cz, +420 702 059 587) a kolegové si s Vámi domluví další postup.

Děkujeme.
Odpovídá:  Ing. Tomáš Vanický - EKIS Praha Centrum pasivního domu tisk