Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.1.23 / dotaz č. 150067
Vážený pane inženýre.

S manželkou vlastníme RD, který jsme r. 2008 rekonstruovali v malém rozsahu (jen uvedení 2 místností výměnku do stavu schopného víkendového používání). V r. 2014 jsme rekonstrukci provedli "od základu" a zkolaudovali jsme původní "hospodářské stavení" na "RD".

Z důvodu současné vysoké inflace (reálně jistě násobně vyšší než uvádějí oficiální čísla) jsme se rozhodli čelit "zmizení" podstatné části našich úspor na stáří a na podzim r. 2022 jsme se proto pustili ještě do přístavby energeticky dobře řešené jedné místnosti k původnímu objektu. Kromě toho jsme se rozhodli, že strop a celou zadní stěnu původního objektu RD opatříme tepelnou izolací, na kterou nám v r. 2014 již nezbyly finanční prostředky.

Obracím se na Vás s dotazem, zda existuje nějaká možnost čerpat dotaci z programu "Nová zelená úsporám Light", když zřejmě splňujeme s manželkou všechny podmínky až na jedinou - jsme jediní vlastníci RD a oba jsme příjemci starobního důchodu, ale přestože zde od začátku r. 2015 prokazatelně bydlíme, NEMÁME zde hlášeno trvalé bydliště. Bylo by možné tuto administrativní podmínku nahradit nějakým důkazem že tu fyzicky skutečně bydlíme?

Děkujeme Vám za odpověď a přejeme Vám příjemný den.


Vážený,
dle „Závazných pokynů pro žadatele…NZÚ Light…“ části 2.1 …“ může být žadatelem o podporu pouze vlastník nebo spoluvlastník rodinného domu na jehož úpravy je dotace požadována, ve kterém má trvalý pobyt počínající před 12.9.2022“. Dále jsou tam uvedeny požadavky na starobní důchod nebo invalidní důchod 3.stupně, popř. požadavek na pobírání příspěvku na bydlení.
Z pohledu trvalého pobytu tedy tento požadavek nesplňujete. Možnosti řešení můžete zkusit komunikovat přímo na kontaktu NZÚ Light na jejich www stránkách (https://novazelenausporam.cz/jak-na-to/jak-na-to-v-nzu-light/), buď formou e-mailového dotazu nebo telefonicky na uváděném kontaktním tel. čísle.
S pozdravem Ing. Pavel Svoboda, EKIS Olomouc
Odpovídá:  Ing. Pavel Svoboda - EKIS Olomouc Ing. Svoboda tisk