Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.1.23 / dotaz č. 150136
Dobrý den,

měl bych dotaz ohledně skladby stropu v novostavbě RD. Jedná se o zděný bungalov (Heluz Family 50) s dvouplášťovou pultovou střechou. Skladba střechy a stropu je ve směru z exteriéru následující:

- betonové tašky Bramac
- latě
- kontralatě
- difuzní fólie Bramac TOP RU Resistant
- plné bednění z prken 22 mm
- krokve

- nevytápěný a provětrávaný půdní prostor

- minerální vata tl. 500 mm
- stropní trámy výšky 180 mm (první vrstva vaty je vložena mezi trámy a zbytek nad trámy)
- OSB3 tl. 12 mm (PD) bez přelepených spojů
- parotěsná fólie Guttafol DS ALU 110
- SDK konstrukce (s instalační mezerou 140 mm)
- SDK desky

V zadní části domu (pruh cca 1 metr), kde se pultová střecha "sbíhá" se stropem, tak v půdním prostoru není místo pro 500 mm vaty, ale pouze na 350 mm. V tomto místě bude v celé délce zadní stěny domu vložena vata do instalační mezery a parotěsná fólie bude posunuta dolů pod vatu mezi SDK desky a SDK konstrukci. Skladba stropu tak bude v tomto místě ve směru z interiéru následující:

- SDK desky
- parotěsná fólie Guttafol DS ALU 110
- SDK konstrukce
- minerální vata tl. 140 mm
- OSB3 tl. 12 mm (PD) bez přelepených spojů
- stropní trámy
- minerální vata tl. 340 mm

Můj dotaz se týká právě této zadní části domu a to konkrétně OSB desek. Nebudou v této skladbě způsobovat nějaký problém, pokud by se náhodou dostala nějaká minimální vlhkost přes spodní parotěsnou fólii do vaty umístěnou v prostoru mezi SDK a OSB deskami?
Nevím, jestli zde OSB desky nebudou fungovat jako druhá parotěsná zábrana, která neumožní propustit páry dál nahoru. Nebo OSB této tloušťky budou fungovat pouze jako parobrzda a vlhkost nakonec projde ven?

Vím, že v ideálním případě by žádná vlhkost přes spodní parotěsnou fólii proniknout neměla, ale myslím, že vzhledem k četnému množství vrutů přichycující SDK desky do konstrukce (a to i za použití těsnící pásky Jutadach TPK Super), se vždy nějaká vlhkost do konstrukce přes fólii dostane.

Děkuji za odpověď.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Skladba dle Vašeho popisu se mi líbí, protože respektuje to, aby byla parozábrana provedena na pevném podkladu OSB desek. Tím lze dosáhnout dobré těsnosti, půjdou přelepit spoje, ošetřit přelepením vruty závěsů podhledu a dostatečně dobře nalepit parozábranu po obvodu na zeď, neboť je tam dost místa v instalační mezeře 140 mm.
V té nízké části jsou tři možnosti. Ta tepelně horší je, nechat parozábranu v té jednotné úrovni OSB desek a smířit se s tím, že tepelná izolace na konci domu bude horší. Maximálně by šlo vložit tam jen takovou tenkou vrstvu izolace, aby byla splněna bezpečná podmínka poměru 1:4 tepelného odporu pod parozábranou ku celkovému tepelnému odporu R. Avšak jak to provést, aby na sebe tepelné izolace nějak navazovaly? To bych nedoporučil.
Druhá varianta je podle Vašeho popisu. Zde mi přijde poměrně obtížné, jak provést propojení parozábrany z úrovně „horní“ na OSB desce (zespodu desky) a té parozábrany „spodní“, která je pod SDK. Kromě toho to spodní provedení parozábrany přímo pod SDK je sice v montážních postupech sádrokartonářů uváděno, ale víme ty nevýhody s množstvím perforací a tak.
Napadá mně varianta třetí a to, zda by bylo možné na snížené části domu v tom pruhu odskočit spodním záklopem z OSB desek pomocí nějakého roštu řekněme cca o 10 cm níže pod spodní líc stropních trámů. Vlastně by zde vznikl jakýsi obrácený schod, na který by byla provedena parozábrana. V té snížené části by byla instalační mezera menší, cca 40 mm, ale snad by nevadilo. Jde o to, co tam je vedené.
Parozábrana by tedy nebyla sice v jedné rovině, na kvalitě provedení a propojení by se však nic nezhoršilo. Těch ušetřených 10 cm by bylo vyplněno tepelnou izolací.
Pokud již je OSB záklop v tom pruhu provedený, buď by šel odříznout, nebo snad ho tam i nechat. Nezdá se mi, že by v případě těsné parozábrany lépe provedené než ve variantě 2, měl nastat problém. Ale je pravda, že OSB deska a je to od typu a výrobce, může být velmi neprodyšná.
Malá poznámka k detailu věnce, který tam je poblíž. Ověřte ještě, jak je vyřešen tepelný most ŽB věnce. Ten totiž navazuje patrně výškově přesně na sníženou část OSB, tedy tam může být nižší teplota a to je to, co může v tom detailu z pohledu rizika kondenzace vadit.
Setkal jsem se již s tímto podobným problematickým detailem, kde je minerální vata ze stropu „přehrnuta“ přes věnec a nějak „docpána“ mezi zhlaví stropních trámů a právě u zdiva jednovrstvého (to je i Váš Family) tam docházelo k zafoukávání do škvír zvenku, snížení izolace té vaty a v interiéru pod SDK se na zdech dělala plíseň.
Ing. J. Veselý, poradce EKIS
Energy Centre, Náměstí Přemysla Otakara II 25, České Budějovice.
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk