Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.1.23 / dotaz č. 150184
Dobrý den, jak lze účinně zateplit fasádu klasického činžovního domu, postaveného v roce 1905 v Praze, dnes v ochranné památkové zóně? Přední fasáda do ulice (západní) má štukovou výzdobu. Zdi jsou v přízemí silné i metr a okna jsou tak utopená, že do bytů nemůže slunce, a to i zejména kvůli vysokým okolním domům. Ve vyšších patrech je za okny naopak v létě i 60 stupňů. Východní fasáda do dvora nemá štukovou výzdobu, ale je tam ten problém utopených oken, takže doporučovaných 30 cm izolace by nejspíš některá okna zcela zastínilo.
Dobrý den,

u starších objektů se štukovoou výzdobou je dodatečné zateplení vždy trochu oříšek. K problému je potřeba přistupovat citlivě s pomocí odborníků. U starších objektů před realizací je vhodné také provést průzkum, zda není zdivo vlhké, případně před realizací zateplení provést opatření proti vzlínající vlhkosti a nechat zdivo dostatečně vyschnout.

Proti utopeným oknům je jedinné možné řešení a to provést jejich výměnu spolu se zateplením fasády, kdy se nová okna předsadí před fasádu nebo na hranu zdiva a poté se provede kontaktní zateplení. Bohužel pokud jsou okna stíněna okolní zástavbou tak se tímto nedá nic dělat. Proti přehřívání je vhodné instalovat stínění oken, nejlépe vnější, ale zde záleží na konkrétních možnostech daného objektu.

U starších objektů bych volila difuzně otevřenou skladbu zateplovacího systému s tepelnou izolací z minerálních vláken, případně EPS - OPEN. Tepelné izolace typu PUR, fenol apod. i když mají lepší tepleně izolační vlastnosti a tudíž by se daly použít menší tloušťky izolace bych spíše nedoporučila právě z důvodu difuzní uzavřenosti těchto materiálů. Stejně tak bych nedoporučila vnitřní zateplení.

Odpovídá:  Ing. Lucie Kaplanová - EKIS Praha Enviros tisk