Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.1.23 / dotaz č. 150383
Dobrý den. Pobírám starobní důchod druhým rokem. Vlastním řadový rodinný dům (uprostřed) a 8/2022 jsem vyměnil krytinu za tašky Betonpres včetně fólie cca 72m2. Okna měněna svépomocí za plastová 2020-2021. Jedná se o moje celoroční bydleni, ale trvalé
mám na chalupě. Jaké existuje pro mne řešení. Díky ®️

Dobrý den,
předpokládám, že se dotazujete na řešení z hlediska možnosti žádat o podporu v některém z dotačních programů "Nová zelená úsporám" nebo "Nová zelená úsporám Light".

Z hlediska programu Nová zelená úsporám Light musí mít žadatel v předmětné nemovitosti trvalý pobyt a podporována jsou pouze opatření realizovaná p 12.9.2022. Tedy v tomto programu ve Vašem případě žádat nelze.

Z hlediska programu Nová zelená úsporám jsou podporována opatření realizovaná po 1.1. 2021. Tedy je potřeba prověřit, kdy přesně byla realizována výměna konkrétních oken. Nová okna musí mít celkový součinitel prostupu tepla Uw max. 0,9 W/m2.K (obvykle nutné trojsklo).

Dále je potřeba zdůraznit, že samotná výměna oken obvykle v programu Nová zelená úsporám nestačí na splnění požadovaných parametrů. Obvykle je potřeba provést další opatření (např. zateplení části obvodových stěn, zateplení stropu pod nevytápěnou půdou apod.).

Na výměnu střešní krytiny se nevztahuje žádný z výše uvedených dotačních programů.

S pozdravem M. Stejskal
Odpovídá:  Ing. Martin Stejskal - M-EKIS Sezimovo Ústí Ing. Stejskal tisk