Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.1.23 / dotaz č. 150801
Dobrý den potřebuji prosím poradit jak vytápět malý rod.dům.mam akumulačky,což dal není možné ani náhodou
Jsem důchodkyně, je mi 76,.co s tím? Nemáme rozvody,nemáme plyn přípojku ač plynovod vedle domu
Jaké řešení vybrat:
1) využít dotaci a zateplit dům _ obvodové stěny

2) tepelne čerpadlo moc drahé i s dotací nezvladnu( protoze nejsou rozvody na radiatory)

3) udelat plyn.pripojku+ vawky + kombinace topeni klimatizací.
4) kamna na dřev.brikety,. Mistnosi celkem
4 ( 2× 19, 2x 12 + koupelna 3,5 m2 ) podkroví bych nevytapela. Dům má nová plastová.oka.zateplena střecha a podlahy. Dosud: 4 akumulacky + el. bojler.energ.ztratu nevím.spotreba z loňska 18000 kWh. zálohy 4300 Kč/ měsíčně děkuji předem za radu.
Dobrý den,

Tady je každá rada drahá. Z pohledu nákladů a palivových nákladů by bylo nejlepší topení hnědým nebo černým uhlím - dnes úplně minimální náklady. U vás to bude mít ale háček. Budete muset instalovat kotel na pevná paliva, podle platných pravidel a odvodů spalin a v domě odpovídající otopnou soustavu, včetně ekvitermní regulace. Takže závěr:

Bez vynaložení investičních nákladů nebudou ani odpovídající úspory.

Plynovou přípojku bych nedoporučoval, jednak kvůli vysoké ceně vybudování plynové přípojky a nebudete mít nikdy cenu plynu garantovánu. Navíc, protože využívání plynu bude relativně malé spotřebou, protože máte již částečně zatepleno. Wawky dnes nejsou podporovány a doporučovány!!! Je tam velké nebezpečí provozování.

Kamna na dřevo, dřevěné brikety... jsou řešením, ale investiční náklady budou téměř shodné jako u uhlí. Pokud Vám jde o cenu, budou náklady vynaložené na dřevo, peletky, dřevěné brikety, i vzhledem k vašemu věku, že si dřevo nepřipravíte sama, bude výsledek vždy o 50-80% dražší než u uhlí.

A asi nejhorší z hlediska návratnosti je provedení zateplení obvodových stěn nejhorší ekonomickou variantou co může být!
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE
Téma:  Vytápění
tisk