Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.1.23 / dotaz č. 150920
Máme v rodinném domě kovové(jekl) prosklené vchodové dveře.Jak postupovat,pokud bych je chtěl vyměnit.
Z hlediska realizace lze uvažovat o dvou variantách. První varianta je provedení výměny výplně otvoru svépomocí. Druhá varianta je zadat výměnu výplně otvoru realizační společnosti. V obou případech se jedná o vybourání stávající výplně otvoru a výběru nové výplně otvoru s přihlédnutím na tepelně technické vlastnosti (toto závisí mimo jiné na použitém materiálu a typu zasklení). Další fází je osazení nové výplně otvoru do již připraveného stavebního otvoru. Po dokončení těchto kroků se ještě provádí zednické zapravení.
Z hlediska tepelně technických vlastností výplně otvoru je vhodné posuzovat součinitel prostupu tepla. Tato hodnota by měla být uvedena v popisu výplně otvoru od výrobce. Následně je vhodné posoudit tuto hodnotu s českou technickou normou ČSN 73 0540-2 – Tepelná ochrana budov (Požadavky), kde jsou uvedeny tři typy hodnot součinitelů prostupu tepla, a to požadovaná = 1,7 W/(m2.K), doporučená = 1,2 W/(m2.K) a doporučená pro pasivní budovy = 0,9 W/(m2.K). Tyto hodnoty platí pro dveře z vytápěného prostoru do venkovního prostředí. Dále je pak varianta, že se jedná o dveře vedoucí z temperovaného prostoru do venkovního prostředí, zde jsou pak hodnoty součinitele prostupu tepla následující, požadovaná = 3,5 W/(m2.K), doporučená = 2,3 W/(m2.K) a doporučená pro pasivní budovy = 1,7 W/(m2.K).
Při samotné realizaci je také potřeba dbát na správné provedení osazení výplně otvoru, zejména z hlediska zamezení tepelných mostů, které vznikají na ostění, příp. u prahu dveří.
Dále lze uvažovat o možnosti využití dotačního programu (např. Nová zelená úsporám), avšak zde by zřejmě bylo zapotřebí provést výměnu i jiných výplní otvorů pro splnění podmínek dotačního programu, příp. jiné opatření.
Odpovídá:  Dominik Kopal - EKIS RENVODIN-ŠAFAŘÍK tisk