Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.1.23 / dotaz č. 151014
Dobrý den,

chtěla bych Vás poprosit o radu ohledně zateplení soklu. Opravujeme asi 150 let starý dům a zajímá mě, co by se stalo, kdybychom nezateplili kamenný sokl?

Dům leží v mírném svahu, ze kterého se při vydatném dešti tlačí voda, v cestě jí ale stojí stodola těsně přiléhající na dům. Dům je z plných červených pálených cihel, zdi mají 45 cm. Zdivo je zateplné minerální vatou 16cm, nadkrokevní izolace PUR 22cm, dřevněná okna od Vekra, podlaha je ve skladbě štěřk, beton, ipa, štěrk z pěnového skla, bude následovat dřevěný rošt a dřevěná podlaha. Mezi zdivem a kamenným soklem je vodorovná hydroizolace z nerezových plechů. Od podřezu dolů sahá izolace podlahy 15 cm, nahoru 10 cm. Překryv izolace podlahy a izolace fasády je oněch 10 cm.
Sokl jsme ještě nezateplili a váháme s tím, protože je hezký kamenný. Ale... po koupi domu jsme zjistili, že se vněm masivně vyskytla dřevomorka (prorostla i skrz zeď, nyní 2x zasanováno firmou), jejíž spory jsou takřka nesmrtelné a tak mám obavu z jakékoliv kondenzace.

Tůším správně, že překryv izolací 10 cm nestačí?
Tuším správně, že skrze tepelnou vodivost hydroizolačních plechů je kondenzace zaručená?

Když budeme sokl izolovat, chceme použít desky z pěnového skla. Máte s nimi nějakou zkušenost? Jde mi hlavně o jejich napojení na stávající izolaci z minerální vaty.

Mockrát Vám děkuji a srdečně zdravím.


Vážená,
obecně rekonstrukce jako takové, jsou jak v oblasti např. statické apod., tak v oblasti Vámi popisovaných řešení a projevů tepelně-vlhkostního charakteru v mnohých případech velmi náročné a jsme toho názoru, že je to i Vámi popsaný případ. Nehodnotíme jej takového typu, který se dá jednoduše vyřešit e-mailových dotazem a e-mailovou odpovědí, pokud má mít charakter kvalifikované odpovědi. Ve Vašem případě navrhujeme cestu minimálně osobní konzultace s doložením souvisejících výkresů dotčených konstrukcí a aspoň nějaké související fotodokumentace. Dle potřeby je potom velmi vhodná a někdy i nezbytná osobní tech. obhlídka.
V této věci je možno využít i služeb našeho konzultačního střediska EKIS v Olomouci a Vaši problematiku u nás konzultovat. Konzultace jsou na střediscích EKIS zdarma.
Naše konzultační středisko EKIS Olomouc se nachází na ul. Jihoslovanská 21 v Olomouci. Pro potřeby dohodnutí případné osobní konzultace mě prosím kontaktujte na tel. 777 068 990, popř. na e-mailu svobodapa@volny.cz.

S pozdravem Ing. Pavel Svoboda, EKIS Olomouc
Odpovídá:  Ing. Pavel Svoboda - EKIS Olomouc Ing. Svoboda tisk