Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.1.23 / dotaz č. 151103
/Podmínky instalace, pravidla pro připojení FVE domácí elektrárny 10 Kwh do veřejné sítě/

Dobrý den,
Pročetl jsem z příruček Nová zelená úsporám pravidla pro žadatele o FVE. Pochopil jsem tu během pročítání, tvrzení: jakékoliv dílo včetně FVE do 10 kWh musí být před převzetím kolaudováno nezávislým energetickým poradcem EKI, jenž převezme dokumentaci projektu. Mohu tu vyvozovat skutečnost, že u RD (dotovaná FVE)
zkontroluje funkčnost v různých režimech? Např. Režimu přebytků do sítě, dále zastíněný chod stringu/ů tzv. řetězců s články FVE (sériově zapojení), zda tu probíhá kompenzace ztráty proudu. Z tohoto důvodu budou instalovány 2 řetězce ze dvou stran domu, přesto je nutno řešit?

Navíc jsem tu vyčetl, že střídače musí být asynchronní, navíc by měly mít technologii MPPT. Řeší vyvážení výkonu.
Tu sice rozumím problematice, jen předchozí téma neznám vůbec. Netuším kde sehnat znalce a dokonce co konkrétně požadovat. Prosím o referenci a radu. Nesplnění tech. podmínek vede k vrácení dotace.

Poslední věc k ohlídání je třetí záležitost, použití tzv smartmeter - chytrý elektroměr. Pro prodej přebytků je nutno použít 4. kvadrantový elektroměr. To sice chápu, ale nerozumím co je zde myšleno ,chytrým' elektroměrem,
protože plánujeme prodávat přebytky se ziskem, tak to zatím lze jen spotovým tarifem za spotové ceny. Hádám, že zatím to půjde jen při splnění všech podmínek v instalaci. Čekat na dobu založení energetických společenství aj. dle evropské judikatury bude u nás na několik let či desetiletí. Hodláme prodávat přebytky se ziskem již od února 23.

PROSÍM O SOUHRN - NÁVOD TZV VÝTAH KROKŮ PRO PŘEVZETÍ DÍLA, INSTALACE 26.1.2023, POSTUP PŘIHLÁŠENÍ A SEZNAM PŘÍLOH - DOKUMENTACE; PŘEJI SI ZDÁRNÝ PRŮBĚH REGISTRACE, POTÉ PRODEJ DO VEŘEJNÉ SÍTĚ.


Děkuji s pozdravem,

Dobrý den,

před převzetím FVE není potřeba účast energetického poradce. Kontrolu funkčnosti FVE by měla provést realizační firma, následně zkontroluje revizní technik a vystaví revizní zprávu.

Asynchronní střídače neexistují. Určitě máte na mysli asymetrické. Toto opět není nutnost. V případě 3-fázových střídačů je toto však vhodné, kvůli možnosti asymetrického napájení jednotlivých fází z FVE. Podmínkou pro střídače je EURO účinnost (min 95 %, pro systémy např. solární regulátor + měnič DC/AC je požadavek min. 92 %). Systém musí být vybaven sledovačem bodu maximálního výkonu (MPPT). Pokud není sledovač součástí instalovaného fotovoltaického měniče, musí být doložena jeho účinnost přizpůsobení min. 98 %. Pokud máte standardní střídač, dostupný na českém trhu, pak bych zde neviděl problém.

Smartmeter se instaluje na vnitřní část elektroinstalace. Zařízení slouží k měření směru, rozsahu výkonu a proudu a především pro správný chod střídače, kterému tyto informace předává. Čtyřkvadrantový elektroměr je náhradou za původní fakturační elektroměr v elektroměrovém rozvaděči.

Pro prodej přebytků do distribuční sítě musíte mít smlouvu s distributorem a mít povolené přetoky do sítě (rezervovaný výkon). V případě, že Vám distributor zakáže přetoky do sítě, tak nelze přebytky prodávat. Smlouva s distributorem se obvykle řeší ještě před započetím instalace FVE.

Převzetí díla bych doporučil až po úplném zapojení a legálním spuštění FVE. Legálním spuštěním je myšleno schválení provozu FVE od distributora (první paralelní připojení). Pokud přeberete od realizační firmy dílo dříve, měli by práci dokončenou a do případných úprav by se nejspíše nehrnuli...

Pokud přihlášením myslíte připojení FVE do sítě pak na stránkách ČEZu doporučuji zde - https://www.cezdistribuce.cz/cs/pro-vyrobce/#pruvodce
Nejprve je potřeba vyplnit a poslat žádost (lze i online) a přiložit jednopólové schéma FVE (měl byste dostat od realizační firmy). Na základě tohoto obdržíte smlouvu o připojení a pokračujete v dalších bodech viz odkaz na ČEZ.

V případě, že myslíte podání žádosti o dotaci, pak je nejprve potřeba vyhotovit projektovou dokumentaci FVE obsahující technickou zprávu, nákres panelů na střeše, schéma zapojení a vyplnit oficiální výpočtový nástroj od NZÚ (https://novazelenausporam.cz/dokument/2557). Tyto přílohy se přikládají k žádosti o dotaci.

Dále je pro podání žádosti potřeba mít:
1) E-IDENTITU viz https://novazelenausporam.cz/identita-obcana/
2) potvrzení o vlastnictví bankovního účtu žadatele (účet musí být veden pouze na Vás, tedy žadatele dotace – jakýkoli dokument, kde bude jasně uvedeno celé jméno, číslo bank. účtu)
3) případně souhlasné prohlášení spoluvlastníků nemovitosti https://novazelenausporam.cz/dokument/2537

Pro doložení realizace pak:
4) fotodokumentaci FVE
5) zprávu o instalaci a uvedení nového zdroje energie do provozu - musí potvrdit realizační firma až po zprovoznění FVE - https://novazelenausporam.cz/dokument/2547
6) faktury za realizaci
7) potvrzení o platbách za realizaci

Podrobnější rozpis pro jednotlivé body k dotaci naleznete na webu NZÚ nebo v pokynech pro žadatele https://novazelenausporam.cz/dokument/2532.
Odpovídá:  Ing. Matouš Juráň - EKIS Praha EnergySim tisk