Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.1.23 / dotaz č. 151404
Dobrý den, jsme 4 bytové jednotky bez SVJ. Dům jsne stavěli scépomocí v 70 letech. 2 byty majitelé pronajímají. 2 byty obývají důchodci 73 let. Máme zateplené3 části domu mimo jižní . Toto se provádělo někdy v 90 letech. Všichni máme také v bytech plastová okna.
Potřebovali bychom nový nátěr na zateplení, protože nám na některých místech objevuje plíseň, vchodové dveře jsou původní, okna na chodbě a výlez na plochou střechu také. Okénka ve sklepě a , nad balkony nainstalovat okapy. Vyměnit skla oken v bytech za trojskla.
Chtěla bych se zeptat jestli na toto ( nebo na něco) máme nárok a jestli dosáhneme na nějakou dotaci. Všude se píše že se musí odevzdat projekt -nestačí jen doklady o zaplacení? A také jestli bychom mohli předem dostat nějakou zálohu.

Já osobně bych se chtěla zeptat na tu rekuperaci, u nás by se hodily teplovzdušné pan ely na balkon, ale nevím jestli by toto mohl dostat jen někdo kdo by o to stál. A také jestly jsou tyto panely vhodné.

Děkuji
Vážená paní,

srdečně Vás zdravím a děkuji za Váš dotaz do poradny i-EKIS.

Pokud by jste chtěl žádat o dotaci v rámci programu Nová zelená úsporám pro bytové domy (https://novazelenausporam.cz/bytove-domy/), musely by se dodržet pravidla dané programem. To o čem hovoříte je program NZU light, který je určen pouze pro rodinné domy dle definice - dvě nadzemní podlaží plus podkroví a suterén a max. tři bytové jednotky. U dotace pro bytové domy je nutné všechna opatření zrealizovat, uhradit a až poté je možné obdržet dotaci.
CO se týče rekuperace tepla pomocí řízeného větrání je nutné splnit podmínky na neprůvzdušnost objektu/bytu, kterou je nutné zajistit dokonalým utěsněním otvorů a všechny netěsností.

Doufám, že je odpověď dostačující, nebo pokud budete mít nějaké další doplňující dotazy, můžete je formou doplňující otázky položit zde, případně telefonicky či navštívit osobně některé z poradenských středisek EKIS ve vaší blízkosti.

S přátelským pozdravem

Ing. Ladislav Jůna
EKIS, Praha 5
Odpovídá:  Ing. Ladislav Jůna - EKIS Praha Ing. Jůna tisk