Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.1.23 / dotaz č. 151581
Dobrý den. Prosím o informaci k NZU Light. Potřebuji vyměnit staré dveře v ocel. zárubních. Zárubně musím ponechat (je to možné - zjištěno) a truhlář mi vyrobí nové dveře z masivu. Je to možné? Jaké parametry
např. tl., atp.) pak musí dveře splňovat? Truhláři říkají, že silné masiv. dřevo je výborný izolant a tedy do dveří žádnou tepel. izolaci nedávají - prý tam kondenzuje voda atp. Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
Dotační program NZU Light podporuje výměnu vchodových dveří za předpokladu splnění určitých podmínek. Podporována je výměna stávajících vchodových dveří (mezi interiérem a exteriérem) za nové. Na jiné typy konstrukcí nelze tuto podporu poskytovat. Podporované vchodové dveře musí mít tepelně-izolační výplň a případné zasklení musí být provedeno izolačním 2-sklem nebo 3-sklem. Dřevo samo o sobě není požadováno za izolant, protože například hodnota součinitele prostupu tepla u měkkého dřeva L je 0,18 W/(m·K) a materiál, považujeme za izolant by měl mít maximálně hodnou L je 0,1 W/(m·K). Z tohoto důvodu se domnívám, že masivní dřevěné dveře nesplňují podmínku NZU Light.
S přáním pěkného dne
David Knill



Odpovídá:  Ing. David Knill - EKIS Police nad Metují, IR Inspections tisk