Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.1.23 / dotaz č. 151629
Dobrý den, bydlím v starším rodinném domě o ploše cca 120m2, 3+kk. V roce 2006, po nastěhování, jsme vyměnili okna za plastová s dvojskly, zateplili vnější fasádu 80mm polystyrénem, instalovali vytápění infrapanely umístěnými na stropě s výkonem 5,3 kW, v domě nejsou radiátory, ohřev vody bojlerem a i celá domácnost je pouze na elektřinu. V obývacím pokoji máme malá 6 kW litinová kamna pro občasné přitopení, třeba o víkendu. Cca 70% domu jsou zdi 40cm plná cihla, strop hurdisky, škvára, beton, neobydlená půda, šikmá nezateplená střecha, 30% jsou zdi plynosilikát 30cm, bez půdy, rovná střecha. U domu je plynová přípojka, ale nezavedená do domu. Za minulé účtovací období jsem měl spotřebu elektřiny cca 12 MW, největší spotřeba samozřejmě na vytápění (cca 8-9MW). Chtěl bych poprosit o radu, doporučení, jak a zda by se daly snížit náklady na provoz domu, např. dodatečná izolace fasáda (pokud je možná), zateplení šikmé střechy, změna vytápění, fotovoltaika, co z toho by mělo největší efekt - cena vs. účinek, návratnost, možnost využití dotací. Z mojí strany investice do 200 000,- Kč. Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den.
Náklady na provoz domu by se daly snížit zateplením stropu pod nevytápěnou půdou a ploché střechy. Pro představu, jaká by mohla být úspora jejich zateplením - střecha (strop pod půdou) tvoří okolo 25% tepelných ztrát bungalovu, zateplením by mohla klesnout cca na 5%.
Protože nemáte teplovodní otopnou soustavu, doporučil bych instalaci tepelného čerpadla vzduch-vzduch. Odhadovaná cena tepelného čerpadla 150 tis. Kč,-. Platby za vytápění by odhadem klesly na 30% a prostá doba návratnosti tepelného čerpadla vzduch-vzduch by byla okolo 5 let.
Jelikož váš zdroj tepla je elektřina ze sítě, dá se uvažovat o instalaci fotovoltaických panelů s baterkami a měničem, na které je vypsán dotační program Nová zelená úsporám. Z vámi doložené spotřeby elektřiny by se ekonomicky doporučený výkon panelů s bateriemi pohyboval okolo 4,5 kWp, s produkcí 5 MWh/rok. Odhadovaná cena systému by byla od 500 tis. Kč,- a dotace okolo 90 tis Kč,-. Prostá doba návratnost asi 15 let při zastropované ceně elektřiny.
Z hlediska úspory a investiční ceny bych doporučil instalaci tepelného čerpadla vzduch-vzduch.
Odpovídá:  Ondřej Balihar - M-EKIS Chrudim, Ondřej Balihar tisk