Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.1.23 / dotaz č. 151811
Dobrý den,

můj dotaz se týká "paneláku". Zajímá mne již delší dobu, jak lze dodatečně zefektivnit jeho hospodaření, když již byl zateplen 10 cm EPS a byla dána plastová okna (taková ta klasika z doby před 10 lety - dvojsklo, hliníkový rámeček).
Slyšel, resp. četl jsem, že se dá například dodatečně zateplit, že se dají vyměnit dvojskla za trojskla, bez nutnosti demontáže stávajících oken, že se na střechu dá dát fotovoltaika do výkonu 100kw (snad i větrné turbínky??), udělat dvojí rozvody na splachování dešťovou vodou či vodou z koupelen, instalovat rekuperaci a podobně.
Také jsem četl, že byla Nová zelená úsporám rozšířena i pro bytové domy mimo Prahu.

Nikde jsem však neviděl ani rámcové výpočty návratnosti takové investice, ani přibližnou cenu (př. "za patro") ani kolik z těchto opatření by bylo potřeba udělat, aby jsme dosáhli na NZÚ 2030. Těžko pak přesvědčovat sousedy...
Máte nějaké takovéto přibližné modely, či dají se někde sehnat? Je mi samozřejmě jasné, že konkrétní a přesný výpočet je nutno dělat pro každý bytový dům individuálně...
Dobrý den,

střediska EKIS, nabízí právě i bytovým domům dokument zvaný NEO (Návrh energetických opatření) a vypracování tohoto dokumentu pro daný BD je bezplatné. Díky tomuto dokumentu, můžete individuálně řešit konkrétní problematiku možných úsporných opatření a individuálně namodelovat možnosti vašeho BD. Proto bych doporučil obrátit se na konkrétní středisko EKIS, domluvit si individuální schůzku s osobní konzultací a probrat vaše možnosti, včetně možností vypracování dokumentu NEO.
Dále musíme s vámi souhlasit obecně nelze sepsat nebo říct jaké jsou možnosti vašeho BD a tak sepisuji jen základních informací k dotačním možnostem.
Program NZÚ je rozšířen i mimo Prahu a tak BD může žádat o dotaci z programu NZÚ. V tomto programu je několik dotačních možností, a to včetně zateplování, přeteplování budov (tzv. systém ETICS ETICS) hospodaření s dešťovou vodou, instalace VZT jednotek, instalace solárních či fotovoltaických systémů.
Instalace fotovoltaiky pro BD může být velice problematická, máme zde několik odběratelů el. energie a samotný BD má pouze společenské prostory s nízkou spotřebou energie, tudíž investice bude pravděpodobně nenávratná.
Základní informace o velikostech dotací na m2, nebo dané opatření dohledáte na stránkách NZÚ.
Příklad dotace na m2 v oblasti podpory Dílčí NZU je: 700 kč/m2 fasády a střechy, 2200 Kč/m2 oken a dveří, 800 kč/m2 podlahy na zemině. Dotace max:50%
Seznam středisek EKIS, včetně kontaktních osob, naleznete na stránkách MPO a to: https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS

Odpovídá:  Ing. Zdeněk Bohutínský - EKIS Jihlava EAV tisk