Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.2.23 / dotaz č. 152137
Dobrý den,
chci zlepšit zateplení půdního prostoru dodatečným volným nafoukání izolace na podlahu, na které je položena ve dvou vrstvách čedičová rohož o tloušťce 15 cm (částečně 30 cm). Mám možnost nafoukání další vrstvy cca 30 cm (částečně 15 cm).
Bydlíme v místě, kde je často zvýšená relativní vlhkost vzduchu.
Nezhoršuje vyšší okolní vlhkost izolační vlastnosti tohoto materiálu?
Je vhodné ji kombinovat s čedičovou vatou?
Děkuji za odpověď
s pozdravem
Dobrý den,

zásadní bude materiál foukané izolace. Jednak by neměl být příliš hmotný, aby nezpůsobil stlačení stávajících rohoží, které by tím zhoršily své izolační schopnosti, ale na druhou stranu ani příliš lehký, aby případný průvan na půdě nezpůsoboval jeho nekontrolovaný přesun (tím odpadá foukaný polystyren). Současně by neměl být hygroskopický, aby nenasával vlhkost ze vzduchu - tím odpovídám na Vaši první otázku. Zvyšující se vlhkost materiálu samozřejmě izolační schopnosti zhoršuje, protože izolační schopnost závisí na charakteru vzduchových pórů / dutin v materiálu; pokud vzduch v těchto dutinách je nahrazován vodní párou resp. vodou obecně (která vede teplo výrazně lépe než suchý vzduch), je prostup tepla tímto materiálem intenzivnější.

Od oka odhaduji vhodnou objemovou hmotnost materiálu foukané izolace cca do 40 kg/m3, což při tloušťce vrstvy 300 mm je 10 - 12 kg/m2. Zkuste si předběžně vysledovat, co takové zatížení s čedičovými rohožemi provede (např. položením desky 1 x 1 m doplněnou o zatížení na 12 kg) - to je současně odpověď na Vaši poslední otázku.

Hezký den.

Jan Pašek
Odpovídá:  Doc., Ing., Ph.D. Jan Pašek - Ekis Plzeň Západočeská univerzita tisk