Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.2.23 / dotaz č. 152610
Mám v úmyslu zapojit se do projektu NOVÁ ZELENÁ ÚSPORÁM.
Jde o zateplení fasády a stropu pod půdou. MAS region Haná , kam patří Smržice, ovšem
poradenství v oblasti energetiky nedělá. Obracím se tedy na vás.
Dobrý den,

pro podání žádosti o dotaci z programu Nová Zelená Úsporám je nutné mít zpracovaný odborný posudek. Ten zahrnuje energetické hodnocení zpracované energetickým specialistou a projektovou dokumentaci zpracovanou autorizovanou osobou (autorizovaný inženýr, architekt, technik). Ti ve vzájemné spolupráci vyhotoví potřebné dokumenty a navrhnou vhodné parametry daného opatření. Při realizaci musí být zajištěn odborný technický dozor.
Zateplení stávající rodinných domů je podporováno v podoblasti A programu Nová Zelená Úsporám. Minimální dotace činí při splnění požadovaných parametrů 600 Kč/m2 pro konstrukce typu stěna a strop. Vyšší míra podpory (800 - 1000 Kč/m2) lze získat pro komplexní projekty, kdy objekt splňuje po realizaci opatření přísnější požadavky. U starších objektů bývá splnění přísnějších požadavků omezeno nezateplenými podlahami, nezateplenými konstrukcemi přiléhajícími k nevytápěným prostorům či původním výplním otvorů (okna, dveře). Dotace na energetický posudek činí 25 000 Kč.

Pro zpracování odborného posudku je možné kontaktovat odborníka s oprávněním energetická certifikace budov ze seznamu:
https://www.mpo-enex.cz/experti/ExpertList.aspx?i=1

případně se obrátit na naše konzultační středisko EKIS:
Komenského 29
796 01 Prostějov

V případě, že jste vy a ostatní členové starobním nebo invalidním důchodcem nebo pobíráte příspěvek na bydlení, tak můžete žádat v programu Nová Zelená Úsporám Light.
V takovém případě se přímo obraťte na konzultační středisko EKIS

Pokud máte k dispozici projektovou dokumentaci, tak je vhodné ji rovněž zaslat (stačí fotografie mobilním telefonem), případně ¨

S pozdravem

Ing. arch. Pavel Koláček
energetický specialista č. oprávnění 1379
autorizovaný architekt ČKA 04383

info@kpfl.cz
Odpovídá:  Ing. Arch. Pavel Koláček - EKIS Prostějov KPFL tisk