Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.2.23 / dotaz č. 152681
Rekonstrukce zateplení podkrovní místnosti/ krokví/ střechy.
-Jaké jsou technologické možnosti
-Kontakt na projekční, popr. realizační firmy
-Moznost dotaci
Dobrý den,
Váš dotaz je velmi obecný. Zateplení podkroví / šikmé střechy se provádí obvykle buď vložením tepelné izolace mezi krokve a druho vrstvou pod krokve, případně mezi a nad krokve, či pouze nad.
Nejčastější způsob zateplení je vložení tepelné izolace, obyvkle vláknité, mezi krokve, na celou jejich výšku, a druhou vrstvu pod krokve, do přídavného roštu nad podhled. Nevýhodou je snížení světlé výšky místnosti. Tloušťku izolace je vhodné volit tak, aby celkově skladba plnila doporučený součinitel prostupu tepla dle ČSN 730540-2.
Obvykle by se tak tloušťka izolace měla pohybovat okolo 300 mm a více (samozřejmě záleží na více parametrech, vlastnostech tepelně izolačního materiálu, vzdálenosti krokví či prvků roštu atd.).
Důležité je, aby skladba střechy fungovala také z vlhkostního hlediska. Do skladby se tak navrhuje parozábrana, co nejblíže k vnitřnímu líci konstrukce. Z horní strany se naopak navrhuje prodyšná difuzní fólie a provětrávaná vzduchová mezera, aby případná vodní pára mohla odvětrat.

Další způsob zateplení je kombimace tepelné izolace mezi a nad krokve, případně poloha tepelné izolace pouze nad krokvemi (obvykle v případě, kdy je požadováno, aby krokve zůstaly viditelné). Zde se kromě vláknitých izolací mohou uplatnit i materiály typu polystyren, PIR/PUR apod.

Jako první krok doporučuji oslovit projektanta, který Vám vhodnou skladbu střechy navrhne.

Co se týče dotací, pokud se jedná o rodinný dům, nabízí se dotace na zateplení z programu Nová zelená úsporám (https://novazelenausporam.cz/).
Pro získání dotace je nutné splnit několik podmínek, více na webu programu, případně doporučuji domluvit osobní či online konzultaci v některém středisku EKIS, kde Vám poskytnou bližší informace a dle Vyšeho konkrétního záměru blíže posoudí, zda je na dotaci reálné dosáhnout.

Odpovídá:  Ing. Zdeněk Ročárek - EKIS Praha EnergySim tisk