Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.2.23 / dotaz č. 153062
Dobrý den,
jaký materiál použít na zateplení rodinného domu, starého asi 80 let. Obvodové zdi silné 60cm (kámen, cihla), celková plocha 140m².
Dobrý den,

důležitým aspektem je současná vlhkost zdiva, především v soklové části , která může být ovlivněna zemní vlhkostí. Pokud je zdivo vlhké , je nutné učinit kroky k nápravě (podříznutí, injektáž). V každém případě je vhodné stav vlhkosti ověřit a o to pečlivěji zvážit typ zateplení. Jestliže máme zasanovanou zemní vlhkost, můžeme začít realizovat zateplení. Sokl je následně potřeba chránit i před působením vody a sněhu.

Zateplení by již mělo být provedeno v souladu s požadavky normy. Jedná se o ČSN 73 0540-2 Tepelná ochrana budov – požadavky. Se splněním těchto požadavků Vám pomůže projektant. Stanovuje a doporučuje v jaké kvalitě stavět a zateplit, řeší samozřejmě i kondenzaci v konstrukci a tepelné vazby (tepelný most). Návrh typu a tl. zateplení by mělo být ověřeno výpočtem, na základě dosazení skutečných parametrů konkrétní skladby zdiva. Výstupem jsou okrajové podmínky - tloušťka tepelné izolace a její požadovaná minimální difuzní propustnost.

Dílčí změna konstrukcí dle současných požadavků legislativy musí splňovat doporučenou hodnotu součinitele tepla obvodové konstrukce U = 0,25 (W/m2.K). Pro nízkoenergetickou výstavbu je tato hodnota U = 0,18 - 0,12 (W/m2.K) 200 – 240 mm TI. To jen pro info, pro představu.

Ideálním je nekontaktní způsob zateplení tzv. provětrávací systém. Tepelná izolace se vkládaná do roštu, folie, provětrávaná mezera a obklad fasády. Nedochází k nepříznivé změně vlhkostních podmínek ve zdivu. Pohledově lze řešit i deskami se systémem tenkovrstvé fasádní úpravy. Jedná se však o poměrně drahé řešení. Izolantem může být deska z minerální nebo čedičové vlny, desky na bázi dřevité hmoty, nebo i jiných přírodních materiálů. Tloušťka izolantu bude 160 až 200 mm, záleží na vlivu roštu a jeho provedení, které konečný výsledek ovlivní. Kotvy tvoří malé tepelné mosty.

V případě kontaktního systému lze použít takový, který co nejméně difúzně uzavírá zdivo, to znamená, volit typ izolantu s vysokou difuzní propustností. Kromě desek minerální vaty můžeme na trhu sehnat i tzv. děrovaný polystyrén. Tento EPS má dobrou propustnost pro vodní páru a neuzavírá difúzně konstrukci. Velmi důležité je dodržení všech komponent, jako lepidla , omítku a technologické postupy. Např. ochranu před slunce při lepení. Příklad děrovaný šedý (grafitový) EPS má tepelnou vodivost cca 0,032 W/m.K. Při 140 mm tloušťce bude výsledný součinitel prostupu tepla U (W/m2.K) zateplené konstrukce kolem hodnoty U=0,24, W/m2K. Minerální vata bude mít silnější tloušťky, 160 až 180 mm. V mrazivých dnech nefunguje úplně optimálně. Vždy je nutné výpočtové posouzení.
Konečnou hodnotu součinitele prostupu tepla konstrukce U ovlivňuje i vliv tepelných vazeb, tedy známých pod označením tepelné mosty. Týká se to soklu, ostění oken, rohů, ukončení zateplovacího systému u střechy apod.

Odpověď: Materiál na zateplení musí být dostatečně difuzně propustný , konkrétní tl. bude následně vycházet z vybraného typu TI a zda budete realizovat kontaktní nebo provětrávaný systém zateplení. , viz. vysvětlení v úvodu. Při výběru kontaktního zateplení bude v tl. min. 140 mm (greywall - šedý - difuzně propustný - děravý) při minerální vatě pak 160 - 180 mm TI. Doporučuji posoudit výpočtově konkrétní konstrukci.

Renata Straková

Odpovídá:  Ing. Renata Straková - M EKIS Beroun Ing. Straková tisk