Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.2.23 / dotaz č. 153087
Dobrý den,
chtěl bych zvýšit tepelně izolační vlastnosti RD, nafoukáním cca 15 -30 cm vrstvy čedičové vaty na podkrovní část stropu. Dům je přízemní, krov vazníkový, strop sádrokartonový, cca 90 m2 ... V současné době jsou na něm položeny dvě vrstvy čedičové vaty Orsil 20 cm a z části Dekwool 16 cm. Vytvořila by se tím vrstva o tl. cca 50 cm.
Jaké další kroky pro zateplení byste doporučili, případně jaké podklady k posouzení potřebujete?
Děkuji
Dobrý den,

pro poskytnutí fundované odpovědi je třeba znát rezervu v únosnosti vazníků a únosnost konstrukce podhledu - zda zvládnou přitížení novou vrstvou tepelné izolace, technický stav souvrství stropu, přítomnost a funkčnost parotěsné vrstvy v souvrství stropu a režim provětrávání podstřešního prostoru.

Objemová hmotnost foukané minerální izolace je cca 40 kg/m3, což při tloušťce vrstvy 300 mm představuje 12 kg/m2. Toto přitížení by měla zvládnout jak konstrukce střechy, tak podhledu, a současně by nemělo dojít k významnému stlačení stávající tepelné izolace.

Pro prvotní úvahy / doporučení prosím o zaslání projektu domu (alespoň přílohy půdorys přízemí, nosná konstrukce střechy a svislý řez) a reprezentativní fotodokumentaci vazníků a horního i spodního líce stropu. Pokud ve výkresu řezu nebude popsána skladba stropu, prosím o její podrobnou specifikaci od Vás (tzn. popis materiálu a tlouštěk jednotlivých vrstev v souvrství). Kontaktní mail připojuji níže.

Děkuji, hezký den.

Jan Pašek
pasek@kme.zcu.cz
Odpovídá:  Doc., Ing., Ph.D. Jan Pašek - Ekis Plzeň Západočeská univerzita tisk