Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.2.23 / dotaz č. 153182
Dobrý den, v létě 2022 jsme financovali s rodinou kompletní výměnu oken a dveří na rodinném baráku v celkové hodnotě cca 300.tis.korun. Chtěla bych se zeptat, zda existuje nějaká dotace pouze na výměnu oken a dveří? Děkuji, s pozdravem
Dobrý den,
Samozřejmě ideální postup pokud chcete řešit dotace, je kontaktovat specialistu už před realizací, např. Ekis, který s Vámi možnosti probere, ale budeme vycházet z Vaší situace, kdy už máte realizováno. Bohužel pokud jsou nová okna pouze s izolačním dvojsklem nemá smysl číst dál, protože nesplníte podmínky ani jedné dotace.

Co se týče dotací jsou na okna dvě dotace a to NZÚ Light a klasická NZÚ (nová zelená úsporám), pokud nespadáte do dotace Light specifikace uvedu níže, je pro Vás standardní dotace NZÚ. Kde je podpora max 50% (u kombinací 60%), ale spíše se dá uvažovat, že dotace bude činit nižší část nákladů obvykle 1/4-1/3, navíce je potřeba splnit více podmínek, úsporu nákladů na topení o 10 a více procent, projekt, který se pohybuje od 30-100tis podle náročnosti.

Nzú Light
(Žadatelem o podporu může být pouze vlastník nebo spoluvlastník rodinného domu (dle definice RD uvedené v kapitole 9) na jehož úpravy je dotace požadována, ve kterém má trvalý pobyt počínající před 12. 9. 2022 a zároveň: – Žadatel a všichni členové jeho domácnosti pobírají ke dni podání žádosti o podporu starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně, nebo – žadatel v období mezi 12. 9. 2022 a dnem podání žádosti o podporu pobíral příspěvek na bydlení (není nutné, aby jej pobíral po celou dobu)) Podporována jsou pouze opatření, která byla realizována po 12. září 2022.
NZÚ
Podporována jsou pouze opatření, která byla realizována a uhrazena (i částečně formou záloh) po 1. lednu 2021. Dále musí Vaše okna ve standardizovaném rozměru splnit že hodnota je pod ≤ 0,6 UN,20 (normová požadovaná hodnota) Tedy součinitel prostupu tepla Uw celého okna okna musí být rovno nebo menší 0,9[W/(m2·K)] a u dveří 1,02[W/(m2·K)]. Toto si ověřte u svého dodavatele oken a pokud tuto hodnotu splníte má smysl kontaktovat energetického specialistu a následně s ním dotaci řešit, občas je potřeba udělat ještě nějaké další opatření aby se podmínky dotace splnily.