Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.2.23 / dotaz č. 153249
Dobrý den.
Postavil jsem svépomocí rodinný dům, kolaudace v r. 1982. Vzhledem k věku 81 let jsem ho převedl před dvěma lety darem na syna. V domě bydlím já, důchodce 81 let a žena 74 let. Syn žije ve svém bytě jinde, ale často u nás také přebývá.
Dotaz: Mám nárok na dotaci Zelená úsporám Light? je to těch 150.000,-Kč na zateplení střechy?
Děkuji
Dobrý den,
program Nová zelená úsporám LIGHT je určen pouze pro vlastníky/spoluvlastníky rodinných domů, kteří mají v domě trvalý pobyt počínající před 12.9.2022, a zároveň je žadatel i všichni členové domácnosti starobní důchodci nebo invalidní důchodci 3. stupně, nebo žadatel v době po 12.9.2022 pobíral příspěvek na bydlení.

Pokud má syn (vlastník nemovitosti) trvalé bydliště jinde nebo nepatří do některé výše uvedené skupiny, nesplňuje vlastník podmínky programu Nová zelená úsporám Light a tedy nemůže v tomto programu žádat o dotaci.

O dotaci je nicméně možné žádat v "klasické" Nové zelené úsporám. Ta je určena pro všechny vlastníky rodinných domů. Výše dotace se odvíjí od rozsahu zateplení.
Je zde však více podmínek, které je potřeba splnit (parametry konstrukcí, úspora), včetně požadavků na přípravu žádosti - je nutné předložit projektovou dokumentaci a energetické hodnocení.

Více o obou programech najdete na stránkách https://novazelenausporam.cz/


Odpovídá:  Ing. Zdeněk Ročárek - EKIS Praha EnergySim tisk