Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.2.23 / dotaz č. 153350
Dobrý den.
Chtěla bych se zeptat na NZÚ. Rodinný dům je naspaný na mamku, která je důchodkyně. Jsou v něm 2 bytové jednotky – jedna v přízemí a druhá v patře. Může využít dotace na NZÚ na okna, dveře?
V rádiu se mluvilo, že by mohly být i dotace na přechod z plynového kotle na TČ. Mohou být nějaká omezení?
Děkuji.

Dobrý den,

pokud zmiňujete, že maminka je důchodkyně, pravděpodobně se ptáte na dotační program Nová zelená úsporám light, určený pro nízkopříjmové domácnosti nejvíce ohrožené energetickou chudobou.

Podmínkou pro získání dotace na snížení energetické náročnosti rodinného domu je, že žadatel (vlastník domu) a všichni členové jeho domácnosti (tj. všechny osoby, které jsou v domě hlášeny resp. v něm bydlí) musejí pobírat starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně, nebo příspěvek na bydlení. Pokud jsou v domě k pobytu hlášeny osoby, které zde ale fyzicky nebydlí, je třeba doložit jejich čestné prohlášení, že tomu tak je.

V případě splnění podmínek je možné získat dotaci:
- až 12.000,- Kč na jedno okno resp. balkónové dveře, které musí být zaskleno izolačním trojsklem v rámu hloubky nejméně 70 mm;
- až 18.000,- Kč na jedny vchodové dveře, které musí být opatřeny tepelně izolační výplní, v případě prosklení minimálně dvojsklem.
Podrobněji viz: https://novazelenausporam.cz/nzu-light/

Pokud je rodinný dům rozdělen na 2 bytové jednotky, které jsou zapsány v katastru nemovitostí (to je nutné!), přičemž jednu z jednotek obývají osoby, které nesplňují výše uvedené parametry, může maminka čerpat dotaci pouze na jednotku, kterou obývá ona. Pravděpodobně z toho ale vypadávají vchodové dveře, které nepatří pouze k její jednotce, ale jsou společné pro obě jednotky.

V současné době není možné čerpat dotaci na výměnu plynového kotle za tepelné čerpadlo. Tato možnost je ale pro tento rok zvažována pro nízkopříjmové domácnosti, tj. zřejmě s podobnými pravidly, jako je stávající NZÚ light. Bližší podrobnosti ale zatím nejsou známy.

Pokud splňujete podmínky pro získání dotace NZÚ Light, obraťte se na pobočku některého z EKIS, včetně naší. Váš záměr bude posouzen, bude Vám zpracován požadovaný Odborný posudek a poskytnuta podpora k podání žádosti o dotaci. Kontaktní údaje připojuji níže.

Hezký den.

Jan Pašek
725 821 481
pasek@kme.zcu.cz
Odpovídá:  Doc., Ing., Ph.D. Jan Pašek - Ekis Plzeň Západočeská univerzita tisk