Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.2.23 / dotaz č. 153390
Dobrý den,

s ... (85 let) jsme spoluvlastníci dvoubytového domu, který je povahou rodinný. Dole bydlíme my, nahoře tatínek, ale z minulosti je tento dům vedený v katastru jako bytový.

1. Do jaké kategorie žádostí takový dům spadá?

2. Pokud necháme u sebe repasovat kastlová okna a osadit izolačními dvojskly (nyní v zimě je to se slevou), zda můžu tento výdaj později zahrnout do žádosti o dotaci na celkové zateplení domu, případně jak dlouho?

3. A zda, pokud tatínek využije zelenou úsporou light například na výměnu či repasi oken, zda bude možné pro dům pořád žádat na jeho zateplení?

Jinak nyní spadáme mezi nízkopříjmové domácnosti.

Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
podpora z programu Nová zelená úsporám LIGHT, je určena pouze pro rodinné domy, stavby pro rodinnou rekreaci a podobné. Tato podpora není určna pro bytové domy.

Na realizovaná opatření je možné čerpat podporu i zpětně. Požádat o dotaci je ale možné na opatření realizovaná po 12. 9. 2022. Příjem žádostí probíhá do 31. 8. 2024 nebo do vyčerpání peněz.

Podporu na jendotlivé opatření je možné kombinovat, takže je možné řešit okna i zateplení fasády v jedné žádosti, do limitu max 150 000 Kč.
Na jednu domáscnost je možné žádat pouze jednou o podporu.

Ohledně prvního dotazu doporučuji probrat tuto situaci na osobní konzultaci.
S tímto Vám mohou poradit specialisté, které najdete na tomto odkazu: https://novazelenausporam.cz/poradenstvi-pro-nzu-light.

Děkuji Vám za dotaz a přeji příjemný den.
Odpovídá:  Martin Petr - EKIS Brno CPD tisk