Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.2.23 / dotaz č. 153442
Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat zda má žena má nárok na dotaci z NZÚ Light, když spolu vlastníme chatu rekreační s Evidenčním číslem popisným v které má trvalý pobyt jen ona. Žena pobírá od listopadu 2022 důchod. Já mám trvalé bydliště v panelovém domě a nepobírám ještě důchod. Nebydlíme v jedné domácnosti i když se scházíme. Já žiji v panelovém domě Jana Zajíce 864, 53012 Pardubice, ona na chatě Areál vodních sportů 13E, 53009 Pardubice. Dotaci by žena chtěla využít především na výměnu oken, vchodových dveří a balkónových dveří neboť tam vidím největší tepelné ztráty. Chtěl bych mít jasno abych nezařizoval fotodokumentaci a Odborný posudek navrhovaných opatření zbytečně kdyby se zjistilo, že nárok na dotaci není. V případě, že by na dotaci byl nárok tak bych Vás chtěl požádat o kontakt na odborníky, kteří poradí jaká opatření jsou na chatě vhodná a pomohou s celým procesem od podání žádosti až po doložení realizace úsporných opatření. Děkuji za odpověď a radu.
Dobrý den nárok na dotaci NZÚ Light se řídí závaznými požadavky pro žadatele, které se dají stáhnout zde https://novazelenausporam.cz/dokument/3060 . Zde je řečeno
2.2 Místo realizace projektu, podporované typy staveb
a) Podpora se poskytuje na opatření realizovaná na rodinných domech na území České republiky.
b) Definice rodinného domu dle kapitoly 9 musí být naplněna pro budovu před realizací opatření a následně po celou dobu udržitelnosti.
c) Ve sporných případech stanoví kategorii stavby, pro potřeby řízení o žádosti o podporu, Státní fond životního prostředí České republiky (dále jen „Fond“).

Jako rodinný dům je potřeby této dotace:

Rodinný dům
pro účely programu za rodinné domy považovány stávající, řádně dokončené, v katastru nemovitostí evidované:
- stavby pro bydlení, v nichž jsou nejvýše tři samostatné byty,
- obytná část zemědělské usedlosti (statku), která splňuje definici pro byt,
- stavba určená pro rodinnou rekreaci, která je využívána pro trvalé rodinné
bydlení a má přiděleno číslo popisné nebo evidenční.
- vymezené bytové jednotky, viz definice, v rodinných a bytových domech,
s řadově uspořádanými bytovými jednotkami, které svoji stavebně technickou konstrukcí a účelem užívání odpovídají řadovým rodinným domům, a nemají společné prostory a tyto bytové jednotky stavebně technickými parametry a účelem užívání odpovídají rodinnému domu.
- jednotlivé samostatně stojící budovy rodinného domu (evidované společně pod jedním číslem popisným), pokud každá z nich stavebně technickými parametry a účelem užívání odpovídá rodinnému domu a je k bydlení užívána a současně je i vymezenou bytovou jednotkou dle definice.
Za rodinný dům se pro potřeby programu nepovažují:
- rodinné domy či jiné budovy, které jsou z poloviny nebo větší části
podlahové plochy (stanovené dle definice v této kapitole) užívány v rozporu
s účelem „trvalého rodinného bydlení“ (hotely, penziony, kanceláře apod.),
- stavby, které nejsou spojeny se zemí pevným základem,
- stavby dočasné,
- výrobky plnící funkci stavby.

Z výše uvedeného a z popisu vaší situace plyne ze vaše žena může být oprávněným žadatelem o dotaci.

Po odborné stránce vám mohou pomoci zástupci EKIS nebo MAS. Ve vašem případě můžete kontaktovat EKIS Pardubice, 604353533, brendl@eppbohemia.cz

Přeji hezký den.
Odpovídá:  František Brendl - EKIS Pardubice EPP Bohemia tisk