Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.2.23 / dotaz č. 153616
Dobrý den, pane inženýre,
prosila bych Vás o konzultaci z oblasti zateplení půdy formou stříkané izolační pěny CHYTRÁ IZOLACE. Jedná s o staré venkovské stavení v okrese Prostějov, zateplení fasády i zateplení stropů již bylo historicky provedeno. Nabídka od firmy je na izolační pěna H2Foam tl. 260 mm na podkroví, tl. 100 ml na štíty, PT folie Würth. Jedná se mi zejména o skutečnost, zda s těmito parametry můžeme žádat o dotaci z projektu Zelená úsporám a o zda bychom na dotaci dosáhli. Děkuji
Dobrý den,

úvodem musím upozornit, že mi není zcela jasné, zda je půda vytápěná
V případě, že je nevytápěným prostorem, není toto opatření příliš efektivní. Efektivnější je vždy zateplení konstrukcí, které ohraničují vytápěný prostor, pokud je možné (tj. strop nad vytápěnou místností - podlaha půdy).
Pokud je půda vytápěná (jako obytné podkroví) nebo je plánována realizace obytného podkroví v tomto prostoru, pak je možné i využít finanční podpory z programu Nová Zelená Úsporám.
V rámci Nové zelené Úsporám je nutné rozlišit typ žadatelů. V případě že vlastník a členové domácnosti jsou starobní / invalidní důchodci nebo příjemce příspěvku na bydlení, tak je možné využít jednodušší Nové Zelené Úsporám Light. Zde je požadavek tloušťky 300 mm na zateplení půdy (střechy/stropu) a 200 mm stěn (štítu).
V případě standardní Nové zelené Úsporám je nutné posoudit konkrétní konstrukci. Zda se jedná o zateplení v ploše nebo mezi krokve (trámy), s jejichž vlivem se musí uvažovat. U stěny štítu tloušťku zateplení ovlivňuje tloušťka zdiva štítu. Zároveň je také nutné splnit minimální požadovanou úsporu primární energie ve výši 10%
V případě střechy je nutné splnit součinitel prostupu tepla U = 0,7x0,24 = 0,168 W/m2K, u stropu pod půdou a stěny U = 0,7x0,3 = 0,21 W/m2K.
Pro bližší posouzení a vhodnost nás můžete kontaktovat

kolacek@pavelkolacek.com
tel.: 777 67 44 66

Komenského 1589/29
796 01 prostějov
Odpovídá:  Ing. Arch. Pavel Koláček - EKIS Prostějov KPFL tisk