Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.2.23 / dotaz č. 153710
Dobrý den
mám dotaz ohledně dotací na zateplení půdy bytového domu, který již má zateplenou fasádu v r. 2012. Bytový dům patří do družstva o devíti vchodech. Energetický štítek byl pro náš vchod vypracován společně s druhým vchodem. Dočetl jsme se že program dotace na zateplení se vztahuje u bytových domů na plochu od 600m2. Můžeme spojit zateplení půdy pro více vchodů jednou firmou, tak abychom dosáhly na dotaci?

Děkuji
Dobrý den

Detailní podmínky pro možnosti čerpání dotací pro bytové domy naleznete zde:
https://novazelenausporam.cz/bytove-domy/

Každopádně každý vlastník bytového domu hodnotí svůj dům, tzn. pokud jste jeden panelák o 9ti vchodech a vlastníte jako SVJ, hodnotíte ten svůj vchod jako jeden průkaz PENB. Plocha pro výpočet dotace se vztahuje pouze na ten Váš vchod, tudíž se sousedem nelze v jedné realizaci žádat o dotaci. Pokud teda se sousedem nejste jedno SVJ.

V dotačním titulu není žádné omezení ve výměře plochy od 600 m2. Tudíž si každý dům může dělat svou realizaci nejen zateplení střechy ale i zatepleni fasady, zatepleni stropu suterénu či výměnu oken. Žádost o dotaci žádá vlastník nemovistosti na svou nemovitost ikdyž jste v jednom paneláku jako celku. Celková výse dotace se stanovuje na základě výměry zateplení jednotlivých konstrukcí obálky budovy.

S pozdravem Adam Bialek