Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.2.23 / dotaz č. 153751
Dobrý den,

Přečetl jsem si článek od pana ing. Jiřího Veselého o zateplení stropu pod nevytápěnou půdou a protože se chystám zateplit strop , chci se poradit, je-li vhodný systém ISOVER STEP cross ( viz příloha).

Jedná se o rodinný dům postavený v roce 1927 – trámový strop+ prkenný záklop + škvára + dlažba.
ISOVER STEP cross chci použít bez parozábrany a OSB desky na sraz – ne pero drážka. Mezi minerální vatou a pochozí vrstvou je vzduchová mezera 25mmm.
Mám pouze obavy z EPS kostry pro vkládání izolace, aby skladbu stropu difůzně neovlivňovala.

Děkuji za odpověď
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Výrobce uváděného systému ve svém montážním postupu uvádí nutnost použití parotěsné folie Vario KM Duplex. Nejedná se přímo o parozábranu, nýbrž folii s funkcí parobrzdy s proměnou hodnotou difúzních vlastností v závislosti na okolních podmínkách, tedy vlhkosti a teploty. Důvodem je zajistit optimální množství prostupující vlhkosti a příznivé ovlivnění vlhkostního stavu v tepelné izolaci.
Vzhledem k tomu, že tato folie difúzně strop úplně neuzavře, je její použití na zvážení. Patrně by nezpůsobila problém. Naopak bych nedoporučil použít folii jinou, kterou výrobce neuvádí. Jednak kvůli záruce a jednak proto, že by se mohlo jednat o folii skutečně parotěsnou, která by již původní strop mohla ovlivnit. Je ale pravdou, že ve skladbě pod dlažbou by již neměly být teploty vedoucí ke kondenzaci v konstrukci. Stále ale zůstávají riziková místa například podél obvodových stěn nebo v jiném místě případného tepelného mostu.
Pokud nebude folie použita, je nutno zajistit skutečně funkční odvětrání vrstvy tepelné izolace pod záklopem z OSB desek. To lze vylepšit větším množstvím otvorů, mřížek, štěrbin a podobně. I položení desek na sraz s štěrbinou patrně pomůže.
Do jaké míry nosné kříže podlahy z EPS ovlivní případnou kondenzaci, se těžko odhadne nebo spočítá. Přikláním se k tomu, že ovlivnění je minimální.
Systém se klade na rovnou plochu, tedy bych viděl spíše snad montážní problém, jak dlažbu na škváře vyrovnat.
Ing. J. Veselý, poradce EKIS
Energy Centre, Náměstí Přemysla Otakara II 25, České Budějovice.
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk