Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.2.23 / dotaz č. 153786
Vážený pane inženýre,

obracím se na Vás s prosbou o pomoc při stanovení financování co možná nejefektivnějších opatření z NZÚ light do výše 150 tis. Kč.

Opatření bychom rádi realizovali na domě rodičů, kteří pobírají příspěvek na bydlení a výhledově si nemohou dovolit žádné investiční akce. I proto je tento dotaz tak specifický.

Rodinný dům Je tvořen suterénem, 1.NP, 2.NP a půdou. Dosud bez investic do zateplení. 1. NP je neobývané a nevytápěné, přičemž v budoucnu máme záměr obsadit tento prostor my a to s plánem dokončení komplexního zateplení domu a instalace FVE a TČ. Výhledově tato situace nastane cca za 2 roky a tudíž bychom nyní rádi rodičům pomohli alespoň touto cestou. Prioritním záměrem je především výměna všech oken v 2. NP, kde rodiče aktuálně pobývají. Tuto položku rozpočtu již máme naceněnou a s ohledem na fakt, že do max. výše podpory na projekt v NZÚ light nám zbývá zhruba 60 tis. Kč, rádi bychom tyto prostředky efektivně využili. Tímto se dostávám již ke konkrétnímu dotazu - vím, že se těžko hodnotí efektivnost opatření bez obhlídky objektu, přesto bych Vás rád poprosil o doporučení nejvhodnějšího opatření z níže uvedených:

A) zateplení severní strany fasády objektu (cca 50 m2)
B) komplexní zateplení stropu pod půdou v obývaném 2. NP

Děkuji Vám za posouzení.

Hezký večer.
Vážený pane magistře,
bez místního šetření lze jen omezeně navrhnout optimalizované řešení pro objekt Vašich rodičů. Nicméně z obecných principů použití stavebních technologií lze vyvodit výhody a nevýhody jednotlivých řešení.
Osobně považuji zateplení stropu pod nevytápěnou půdou za v tuto chvíli optimálnější variantu. Dojde tak zateplení větší ochlazované plochy, než je severní část fasády, kde polovina z ní zasahuje do nevytápěného 1. patra. U fasády by se pak muselo navíc řešit budoucí napojení na další zateplované strany fasády, která by pravděpodobně probíhala až před instalací TČ. Docházelo by tak k barevným odlišnostem jednotlivých stran. Navíc pokud v severní fasádě máte okna i v 1.NP bylo by vhodné před fasádou vyměnit i tato okna v 1.NP, která nyní nemáte v plánu měnit.
S žádostí na NZU Light i odborným posudkem, Vám můžeme pomoci my, popř. jiný poradce M-EKIS či středisko MAS z našeho regionu.