Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.2.23 / dotaz č. 153808
Dobrý den, uvažuji o výměně kotle na uhlí značky Ekoefekt, v rodinném 2-generačním domě za nový zdroj tepla. Vztahuje se na toto nějaký dotační titul? Rád bych pořídil tepelné čerpadlo v kombinaci s FVE.
Dobrý den,
aktuálně lze čerpat dotaci na výměnu zdrojů tepla v rodinných domech z programu Nová zelená úsporám a to za předpokladu, že stávající kotel na tuhá paliva je nižší než 3. emisní třídy (dle ČSN EN 303-5). Pokud tuto podmínku váš současný kotel splňuje, tak je možné získat dotaci na nový zdroj.
V případě přechodu na tepelné čerpadlo (TČ) je výše podpory buďto 80 000 Kč pokud bude TČ sloužit pouze pro vytápění, nebo 100 000 Kč v případě využití TČ pro vytápění i ohřev teplé vody. TČ musí splňovat třídu energetické účinnosti minimálně A++ (pro nízkoteplotní aplikace).
Stávající kotel je nutné nafotit, jak je zapojený do otopné soustavy a na komínové těleso, dále je nutné k žádosti předložit doklad o kontrole o technického stavu stávajícího kotle (tuto kontrolu je povinné provádět každé 3 roky).
Bližší informace naleznete na oficiálních stránkách programu: www.novazelenausporam.cz

S pozdravem
Ondřej Pokorný, energetický poradce ECČB