Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.2.23 / dotaz č. 153851
Dobrý den,podali jsme žádost o dotaci Nová zelená úsporám Ligh na zateplení obvodových zdí.
Dům je starý,odvodové zdi mají 45cm,požadované zateplení je 200mm.
Chci nižší vrstvu izolantu.Kde zjistím,jaké konkrétní materiály uznáváte.
Konkrétně název,firmu aj. co lze koupit .Děkuji
Dobrý den.

Materiál a tloušťku tepelné izolace by měl doporučit subjekt, který vystavil Odborný posudek pro podání žádosti o dotaci, na základě posouzení individuálních parametrů Vašeho domu. Požadavky pro přidělení dotace jsou velmi volné, je stanovena pouze minimální tloušťka tepelné izolace pro zateplení obvodových stěn 200 mm, nebo tepelný odpor vrstvy přidaného izolantu min. R = 5,0 m2K/W. Ten závisí na tepelné vodivosti λ (Lambda) izolačního materiálu (ten je uveden v technickém listu nebo na obalu izolace). Tepelný odpor se stanoví jako podíl tloušťky izolace (v metrech) a tepelné vodivosti. Pokud potřebujete minimalizovat tloušťku tepelného izolantu, je třeba použít izolant s co nejnižší tepelnou vodivostí λ.

Například - šedý grafitový polystyren s tepelnou vodivostí λ = 0,031 až 0,032 W/m.K vyhovuje v tloušťce od 160 mm (R = 0,160 m / 0,032 W/m.K = 5,0 m2K/W). Na nižší tloušťky izolace je možné se dostat s progresivními izolanty typu PUR nebo PIR, ale jejich cena je násobná oproti běžným izolacím.

Konkrétní názvy, firmy ani materiály nejsou v podmínkách dotačního programu určeny. Je možné je doporučit odborníkem na základě znalostí lokálních poměrů.

Hezký den.

Jan Pašek
Odpovídá:  Doc., Ing., Ph.D. Jan Pašek - Ekis Plzeň Západočeská univerzita tisk