Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.2.23 / dotaz č. 153908
Dobrý den,prosím máme RD,v loňském roce jsme dělaly střechu plus výměnu oken přední části domu,ne celého,zajímalo by mě jestli můžu žádat o dotaci.Děkuji
Dobrý den ,

v současné době můžete čerpat dotaci
Nová Zelená Úsporám (NZÚ) - zde musíte plnit podmínky a nejpodstatnější je úspora energie minimálně 10%. To zdali máte nárok určí energetický specialista na základě zpracovaného průkazu energetické náročnosti budovy (PENB). Je důležité jaká okna jste měla před samotnou výměnou a jaké okna máte teď. To z dotazu nevyčtu.
Dělali jste střechu - jestli to znamená, že jste rekonstruovali pouze krytinu. Tak na to nelze získat dotaci z NZÚ. Jestli jste současně střechu zateplili, tak by za podmínky, že je prostor pod střešní krytinou vytápěn, šlo zařadit tento výdaj do uznatelných nákladů v rámci dotace NZÚ.
Nedílnou součástí žádosti je projektová dokumentace objektu, kde musí být skreslen původní a návrhový stav.

Na projektovou dokumentaci (PD) a PENB lze získat ex-post dotace 25000 Kč.
Na výměnu oken lze získat dotace 2200 Kč/m2
Na izolaci střechy lze čerpat dotaci 600 Kč/m2

Bylo by vhodné, kdybyste o realizaci napsala více informací.
Z praxe lze říci, že ještě než podáte žádost budete muset zpracovat PD a PENB, což Vás vyjde na 40 - 50 tisíc Kč
Kdyby jste zateplila i vytápěné podkroví, tak společně z výměnou oken to může dávat smysl. Ale pouze okna moc smysl nedávají, ale to by musel určit energetický specialista na základě vyměněných informací.

V případě, že jste důchodce, ta můžete čerpat ještě NZÚ light, kde na jedno okno lze čerpat dotaci až 12 000 Kč. Na zateplení střechy 120 000 Kč. Společně maximálně však 150 000 Kč. K tomu je zapotřebí pouze odborný posudek, který je zpracován zdarma naší kanceláří.

Děkuji a s pozdravem Gabriel
Odpovídá:  Ing. Jindřich Gabriel - EKIS Chomutov Auxilien tisk