Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.2.23 / dotaz č. 154480
Dobrý den
Měl bych dotaz. Chtěl bych zateplit dům a požádat o dotace. Zatím co jsem zjistil, je třeba mít projekt a posudek tepelných ztrát před a po realizaci. Což mi bylo vyčísleno na 50 000 Kč. Není tedy nějaká jiná možnost , jak dotace získat? Pokud nejsem důchodce a nepopírám příspěvek na bydlení.
Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz.

Na obdobný dotaz jsme již odpovídali 17.2.2023.

Bohužel existují pouze dva dotační tituly.
Prvním je program NZU Light, kde ovšem musí být všichni členové příjemci starobního nebo invalidního důchodu.

Druhou možností je program Nová zelená úsporám. Žadatel nemusí být důchodce.
V tomto případě jsou potřeba předepsané přílohy PD, PENB atd.
V případě, že nemáte projektovou dokumentaci je nutné oslovit projektanta s oprávněním.
Energetické hodnocení (autorizované) je rovněž povinnou přílohou k žádosti o dotaci.
K podání žádosti budete také potřebovat projektovou dokumentaci budovy ve stávajícím stavu a ve stavu navrhovaném (po opatřeních).

Veškeré posudky vypracovává energetický specialista s oprávněním.

Zateplované konstrukce musí splňovat danou hodnotu součinitele prostupu tepla, minimální úsporu tzv. celkové dodané energie, dále úspora primární neobnovitelné energie a zlepšení průměrného
Maximální výše dotace se pak rovněž odvíjí od plochy realizovaných úsporných opatření (zateplení, výměna výplní otvorů, TČ atd.) a dále od dosažené úspory a dalších parametrů budovy po renovaci.
Energetické hodnocení (autorizované) je rovněž povinnou přílohou k žádosti o dotaci. Dále budete k podání žádosti potřebovat projektovou dokumentaci budovy ve stávajícím stavu a ve stavu navrhovaném (po opatřeních).

Projektované úpravy je vhodné navrhovat v součinnosti právě s energetickým specialistou tak, aby návrh vyhověl dotačním kritériím. K vlastnímu podání žádosti je pak potřeba splnit a doložit další záležitosti. Protože tato problematika je poměrně náročná, doporučuji osobní návštěvu střediska EKIS, kde můžete bezplatně celou záležitost konkrétně pro vaši budovu konzultovat

S přáním hezkého dne

Ing. Miroslav Nezdara
EKIS Cheb
Odpovídá:  Ing. Miroslav Nezdara - EKIS Cheb Ing. Nezdara tisk