Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.3.23 / dotaz č. 154515
Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat, zda je možné zpětně získat dotaci na tepelné čerpadlo nainstalované v roce 2021.. moje paní v tu dobu už byla v plném invalidním důchodu ( je dosud ) a já jsem v částečném. Děkuji za odpověď

V dotačním programu NZU Light výměna zdrojů tepla podporována není, lze ale využít klasický program NZU. V něm jsou podporována opatření, která byla realizována a uhrazena (i částečně formou záloh) po 1. lednu 2021.
(instalaci TČ je tedy možné v tomto dotačním programu podpořit).

Pro instalaci TČ jsou kladeny následující podmínky:
Podpora se poskytuje na pořízení a instalaci nového hlavního zdroje tepla na vytápění v rodinném domě s případnou přípravou teplé vody včetně příslušenství a jeho zapojení do otopné soustavy výměnou za stávající hlavní zdroj tepla na vytápění (jedná se o zdroj tepla na vytápění, který jste používali před instalací TČ) v následujících případech výměny:
- kotlů na pevná paliva, nižší než 3. třídy dle ČSN EN 303-5 žádost o tuto podporu musí být podána nejpozději do dne, který předchází dni zákazu provozu těchto kotlů dle zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, ve znění pozdějších předpisů (později přijaté žádosti nemohou být kladně vyřízeny). Jedná se o datum 1. září 2024.
- kotlů na topné oleje
- lokálních topidel na pevná paliva, sloužících společně jako hlavní zdroj tepla pro vytápění,
- elektrického vytápění za systém s tepelným čerpadlem

Tepelné čerpadlo (výrobek) musí splňovat:
Třídu energetické účinnost: A++ pro nízkoteplotní aplikace +35°C; (EU) č. 811/2013 a nařízení komise (EU) č. 813/2013.
V případě tepelných čerpadel umožňujících kombinování vnější jednotky s různými vnitřními, jsou podporovány pouze ty varianty kombinací, pro něž je k dispozici certifikace dle výše uvedených požadavků.
Podporována jsou pouze tepelná čerpadla s elektrickým pohonem.

V případě využití klimatizačních jednotek jako TČ vzduch / vzduch je nutné dodržet další podmínky:
Instalace tepelných čerpadel vzduch-vzduch je podporována pouze v případech, kdy dům v navrhovaném stavu nemá provozuschopnou teplovodní otopnou soustavu s jiným zdrojem tepla.
Systém vytápění s tepelnými čerpadly vzduch-vzduch musí zajistit přímé vytápění všech obytných místností v domě.

K žádosti o dotaci je kromě jiného potřeba doložit dokumenty:
Zprávu o instalaci a uvedení nového zdroje energie do provozu. Formulář je k dispozici ke stažení na stránkách NZU. V případě obnovitelných zdrojů energie musí být doklad vystaven oprávněnou osobou podle zákona č. 406/2000 Sb.,
o hospodaření energií, v platném znění a v případě tepelných čerpadel bez hermeticky uzavřeného chladicího okruhu také dle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU)
č. 517/2014 ze dne 16. dubna 2014 o fluorovaných skleníkových plynech a o zrušení nařízení (ES) č. 842/2006.

Dokumenty prokazující technické vlastnosti použitých výrobků – předkládají se pouze u výrobků, které nejsou uvedeny v Seznamu výrobků a technologií (SVT).
Vlastnosti použitých materiálů a výrobků a jejich soulad s odborným posudkem je nutno prokázat pro všechny konstrukce a výrobky, které mají podstatný vliv na splnění
podmínek programu.

Podrobnosti jsou uvedeny v Závazných podmínkách pro žadatele a příjemce podpory.
Případně je možné využít osobních konzultací v EKIS střediscích.