Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.3.23 / dotaz č. 154921
Dobrý den,
mám dotaz ohledně uznání NZÚ light.

Rád bych jej využil na financování výměny vchodových dveří, případně oken.
Od ledna čerpáme příspěvek na bydlení, čímž splňujeme jednu z podmínek.

Můj dotaz je. následující. V současné době máme "otevřenou NZÚ" na fotovoltaický mikrozdroj. Dotace byla schválená loni v září, čerpat bychom měli letos v dubnu/květnu.

Je možné čerpat NZÚ light zároveň?

Pokud ano a rozhodl bych se čerpat na výměnu vstupních dveří a oken. Potřebují být nová okna/dveře opatřena "energetickým štítkem"?

Vím, že na opatření jde žádat i zpětně.
U oken se jednalo o repasování starých špaletových oken, které spočívalo ve výměně vnějších obyčejných skel za izolační dvojskla a opatření všech oken nalepovacím těsněním.
Lze žádat o dotaci i na takovou úpravu?

U dveří teď půjde o výměnu starých vchodových dveří za nové se současnými izolačními parametry. Jejich izolační parametry by již šlo doložit.

Díky za informace
Dobrý den,
Odpověď na první otázku je jasná. Dotaci NZÚ light můžete čerpat souběžně s dotací NZU na fotovoltaický systém. Pokud jde o nová okna, či dveře, není potřeba mít k těmto prvkům jakékoliv certifikáty.Jedinou podmínkou NZU light, je aby tloušťka rámu nového okna byla větší než 70mm a okno bylo zaskleno izolačním trojsklem. U dveří je požadována tepelně izolační výplň a případné zasklení má být zhotoveno minimálně izolačním dvojsklem.
Podporována je i repase stávajicích špaletových oken ve výměně vnějších obyčejných skel za izolační dvojskla.

Za IR INSPECTIONS

David Knill