Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.3.23 / dotaz č. 155226
Dobrý den,
máme rodinný dům kolaudovaný v roce 2010 a chtěli bychom poradit s možnostmi dotace týkající se zateplení. Svislé konstrukce jsou z porobetonu 400 mm bez dodatečného zateplení, střecha je zateplena 160 mm Orsilem. Celková plocha obálky budovy je 371 m2 a energeticky vztažná plocha je 164 m2. V roce 2015 byl vypracován průkaz energetické náročnosti s hodnotou C. Chtěli bychom zateplit fasádu polystyrenem a dozateplit střechu nadkrokevní izolací. Máme šanci na tyto úpravy získat dotaci? Pokud ano, za jakých podmínek?
Děkuji.
Dobrý den,
pro zateplování rodinných domů lze obecně využít dotační titul Nová Zelená Úsporám, v případě žadatelů z nízkopříjmových skupin obyvatel (starobní důchodci, invalidní důchodci 3. stupně, příspěvek na bydlení) lze využít rovněž dotační titul Nová Zelená Úsporám Light. Kolaudace domu v roce 2010 není pro využití dotačního titulu Nová Zelená Úsporám překážkou, neboť dle bodu 4.1.2 Podmínky pro oblast A (tj, zateplení stávajících rodinných domů), dle odstavce c) platí, že:
Podporu lze poskytnout pouze v případě, že žádost o vydání stavebního povolení (resp. ohlášení stavby) na výstavbu budovy, která je předmětem žádosti, byla podána příslušnému stavebnímu úřadu před 1.7.2013.
Ohledně výše dotace, respektive stanovení konkrétních podmínek zateplení (dimenze a typ izolantu) nelze zodpovědět bez znalosti geometrie domu a přesných skladeb konstrukcí vnější obálky stavby - tj. je potřeba mít k dispozici projektovou dokumentaci stavby.
Máte-li zájem a konkrétnější posouzení, ozvěte se prosím na 722 160 936 a domluvíme podrobnosti.
S pozdravem Dalibor Andrejs.
Odpovídá:  Ing. Dalibor Andrejs - EKIS Nymburk Andami tisk