Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.3.23 / dotaz č. 155641
Jsme starobní důchodci 65 a 70 let. Byt původně družstevní jsme převedli do osobního vlastnictví a následně na dceru. To vše proběhlo v roce 2022. Nyní jsme v režimu dá se říct výměnkáři s tím, že veškeré náklady spojené s užíváním hradíme. Před 20 lety jsme ve vlastní režii nechali vyměnit původní okna za plastová. V letošním roce jsme zjistili, že okna neplní zcela svoji funkci (materiální možnosti před 20 lety, opotřebení atd.) a po kontrole odborným pracovníkem jsme si objednali výměnu. Náš dotaz spočívá v tom zda se vejdeme do některého programu či nikoliv.
Děkujeme.



Vážená paní,
v rámci Nová zelená úsporám light, může o podporu žádat pouze vlastník nebo spoluvlastník rodinného domu.
Pro bytové domy je možné žádat o dotaci pouze v programu Nová zelená úsporám. Zde jsou podmínky na úspory přísnější než v Nová zelená Light. Výměna oken v jedné bytové jednotce nejspíše programem požadovanou úsporu nesplní.
Bylo by vhodné se domluvit v rámci celého domu a pokud Vám chybí nějaké jiné opatření, např. zateplení fasády, zateplení střechy atp., tak jej provést současně s výměnou oken. Na tento dotační program budete potřebovat projektovou dokumentaci a energetický posudek.