Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.3.23 / dotaz č. 155645
Dobrý den,

na rodinném domě máme fotovoltaiku, kde byla uplatněna dotace na fotovoltaické systémy ze zelená úsporám. Je možné v případě rozšiřování systému, tj. nového projektu opět zažádat o další dotaci nebo již ne?

Děkuji
Dobrý den,
protože neznám v jaké výzvě a kdy byla poskytnuta podpora na instalaci FVS, mohu odpovědět spíše obecně, doporučuji se s konkrétním případem obrátit přímo na Státní fond životního prostředí, který tento program administruje (například krajské pracoviště v Jihlavě: https://novazelenausporam.cz/kraj/vysocina). Doba udržitelnosti u projektů FVE je 10 let od vydání Rozhodnutí, tedy musíte plnit podmínky, za kterých se podporu v dané výzvě přijal, což je zásadní (dříve byly podmínky na % využití vyrobené EE, využitelný zisk atd.)

V současném znění podmínek je uvedeno "Podpora se poskytuje pouze na nové systémy, nelze ji poskytnout na rozšíření nebo úpravy stávajícího systému, včetně případů dodatečného pořízení elektrických akumulátorů."

Teoreticky lze mít na domě další nelicencovanou výrobnu (novou instalaci se střídačem) do velikosti mikrozdroje, je to ale technicky obtížně proveditelné (3f) a záleželo by i na vyjádření provozovatele DS, navíc je stále sporné zda nejde o rozšíření stávajícího systému (jedna budova, jedno odb. místo). Doporučuji začít u podmínek v rámci doby udržitelnosti, za kterých byla přijata původní podpora na pořízení FVE. Případně se zkuste obrátit na kOZE (komora obnovitelných zdrojů), která by s tímto mohla mít zkušenosti.
Odpovídá:  Vladimír Novotný ml. - EKIS Třebíč EuroEnergo tisk