Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.3.23 / dotaz č. 156310
Dobrý den,
rád bych Vás požádal o informaci ohledně dotace Nová zelená úsporám Light. Jedna z podmínek je, že žadatel musí být vlastníkem nemovitosti a musí pobírat důchod (u mne starobní). To je jednoznačný a jasný požadavek.
Přesto Vás ale prosím o informaci, zda v mém případě by dotace přicházela v úvahu. Myslím že ne, ale přesto chci mít jistotu.

V rodinném domě bydlím sám cca 20 let. Veškeré náklady na provoz domácnosti, údržbu, rekonstrukce platím ze svého účtu, to samé se týká všech druhů energií s tím, že dodavatelské smlouvy jsou na mé jméno.
Vlastníkem domu je ale moje dcera, která má svůj další vlastní rodinný dům, ve kterém má nahlášené trvalé bydliště.

V domě, ve kterém bydlím mám zřízené věcné břemeno na dožití, a to na celý dům a pozemek. Jsem tedy v podstatě tzv. oprávněný z věcného břemene, a dcera je tzv. povinná z věcného břemene.

Proto Vás prosím o posouzení, zda bych mohl čerpat dotaci na dům ve kterém sám bydlím, za výše uvedených skutečností. Myslím že asi ne, ale přesto prosím o odpověď.

Děkuji za ochotu, a přeji pěkný den.
Dobrý den,
pro NZÚ LIGHT opravdu nesplňujete tu stanovenou podmínku, že oprávněným žadatelem je majitel nemovitosti. Nabízí se tedy tyto možnosti:
a) dcera Vám přepíše část RD ... pak budete oprávněný dotaci čerpat (tedy za předpokladu, že tam máte trvalé bydliště).
b) dcera může čerpat dotaci z "běžné" NZÚ - ta je pro všechny, v některých případech je dokonce výhodnější. Nicméně toto je spíše na osobní setkání, které naše EKIS řeší ve Veselí nad Moravou, po domluvě přesného termínu a času.
S pozdravem
V. Bílek, EKIS Veselí nad Moravou

Odpovídá:  Ing. Vojtěch Bílek ml. - EKIS Veselí nad Moravou Ing. Bílek tisk