Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.3.23 / dotaz č. 156374
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda jste schopni vyřídit kompletně dotaci zelená úsporám pro bytový dům ( 4 bytové jednotky). Jednalo by se o zateplení stropů, tepelné čerpadlo na topení a teplou vodu, dešťovku, ekomobilitu. Děkuji.
Dobrý den,

ano, tímto se zabýváme a doplním základní informace, které jsou důležité pro posouzení způsobilosti projektu a žadatele.

Bytové domy mohou žádat na opatření ke snížení energetické náročnosti. Pokud se stropy nachází na vytápěné obálce budovy, jsou nad posledním horním vytápěným podlažím, mohou být jedním z opatření. Výše dotace je 700 Kč / m2.
Mocnost zateplení je daná výpočtem a obvykle je 300-400 mm. Materiál zateplení je určen dle skladby stropu a obvykle se jedná o minerální vlnu.
Zároveň je nutné plnit požadavky na % úspor energií, v základní kategorii je to 10 % a určuje se to výpočtem. U některých budovy to pouze se zateplením stropu nevychází a o dotaci žádat nelze.
Proto je obvykle třeba provést předběžný výpočet a vyhodnocení možnosti žádat o dotaci.

Nyní k dalším opatřením, na které lze žádat samostatně = nezávisle na zateplení.
- tepelné čerpadlo - záleží, jaký zdroj vytápění je v budově nyní. Podporovány jsou výměny z kotlů na tuhá paliva nedosahující 3. emisní třídy, elektrických kotlů a lokálních topidel na pevná paliva a elektřinu. Možná výše dotace 30 000 Kč * 4 bytové jednotky = 120 000 Kč. V případě, že by TČ ohřívalo i teplou vodu na mytí rukou atd., je to 160 000 Kč.
- dešťovka - pokud bude pouze na zálivku zahrady, výše dotace je 30 000 Kč * 3 500 Kč * objem nádrže v m3.
- ekomobilita - výše podpory je 45 000 Kč na jeden dobíjecí bod, v případě čtyř dobíjecích bodů je to 180 000 Kč.

Pozn. výše dotací jsou uvedeny maximální, dále může výše dotace být ovlivněna výší způsobilých výdajů (nepodporuje se celých 100 % výdajů).
Odpovídá:  Mgr. Jindřich Syrový ml. - EKIS Kolín SIGREEN tisk