Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.4.23 / dotaz č. 157168
Dobrý den, pánové.
Dostaly se k nám inf. ve věci Nová zelená úsporám Light, která se také týká bytových domů.
Jsem, (společně s manželkou) spolumajiteli tzv. "bytového" domu v Šumperku, na ul. Nemocniční 341/5.
Podle textů z tisku aj. bychom měli, jako senioři nad 70 let vyhovovat daným podmínkám.
Měli bychom zájem o provedení úprav s cílem energetické úspory, vč využití obnovitelných zdrojů.
Prosím Vás o informaci, jak máme, v této věci dále postupovat. Tedy s vhodným výběrem opatření
a s podáním konkrétní žádosti.
Děkujeme.

S pozdravem

Dobrý den pane Pachovský,
program Nová zelená úsporám Light je určen pro vlastníky a spoluvlastníky rodinných domů z řad seniorů a lidí pobírajících dávky na bydlení. NZÚ Light má přinést prostředky na dílčí zateplení a renovace nízkopříjmovým domácnostem v rodinných domech, které jsou nejvíce ohroženy energetickou chudobou.
Vámi spoluvlastněný dům v Šumperku na ul. Nemocniční 341/5 je dle Vašeho sdělení bytovým domem, dle naší kontroly je tak také veden v katastru nemovitostí. Na samostatnou bytovou jednotku ani na bytový dům není v programu NZÚ Light možné získat dotaci, NZÚ Light je dle dotačních podmínek určena pouze pro rodinné domy ve vlastnictví seniorů a lidí pobírajících dávky na bydlení.
Na provedení úprav pro snížení energetické náročnosti Vámi spoluvlastněného bytového domu je možno získat dotaci NZÚ Bytové domy, která je určena na komplexní nebo dílčí zateplení, na výměnu kotlů a kamen, environmentálně šetrné způsoby vytápění, přípravu teplé vody, zpětné získávání tepla z odpadní vody a instalaci obnovitelných zdrojů energie a systémů řízeného větrání. Čerpat příspěvek je možné také na hospodaření s dešťovou a odpadní vodou, výstavbu zelených střech a spolu se zateplením také na instalaci stínicí techniky. Program podporuje dobíjecí stanice pro elektromobily a výsadbu komunitní zeleně. V případě zájmu připravíme návrh postupu.
S pozdravem Ing. Jiří Flašar