Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.4.23 / dotaz č. 157439
Dobrý den,
jsem předsedou výboru společenství vlastníků. SVJ sdružuje celkem 17 bytových jednotek, dům je kompletně zateplen, má vyměněna všechna okna, má platný energetický průkaz ve třídě B, hodnoty pro budovu dle ukazatelů energetické náročnosti budovy jsou následující:
(MWh/rok) vytápění 61,2; teplá voda 53,7; osvětlení 4,6; protřebnou dokumentaci mohu samozřejmě doložit.
V současné době jsme napojeni na blokovou kotelnu, cena za dodaný GJ tepla ná byla na letošní rok stanovena na 1.560,- Kč/GJ.
Uvažujeme o následujícím řešení situace:
- máme k dispozici nabídku pro řešení vytápění domu a ohřev TUV pomocí tepelných čerpadel
- já bych chtěl řešení ještě zkobinovat s vlastní FVE pro výrobu energie pro tento systém a její případnou distribuci do rozvodu domu v případě přebytků
- místo pro umístění technologií samozřejmě máme
Bohužel my bylo naznačeno, že v případě, že jsme zatepleni a napojeni na blokovou kotelnu nevztahuje se na nás program Nová zelená úsporám.
Návrh řešení topení a výroby TUV pomocí tepelných čerpadel nám v současné době šetří cca 50% nákladů, předpokládá se ovšem odpojení od blokové kotelny.
Dotaz:
Je tvrzení, že se na naše řešení nevztahuje tento program pravdivé ?
V případě, že není, co je třeba pro realizaci řešení provést ?
Děkuji Vám za brzkou odpověď.
Dobrý den,

program Nová zelená úsporám podporuje pořízení a instalaci nového hlavního zdroje tepla na vytápění s případnou přípravou teplé vody včetně příslušenství a jeho zapojení do otopné soustavy výměnou za stávající hlavní zdroj tepla na vytápění (ve Vašem případě tepelná čerpadla) v Podoblasti podpory C.1 – VÝMĚNA ZDROJŮ TEPLA za těchto podmínek:
- výměna kotlů na pevná paliva, nižší než 3. třídy dle ČSN EN 303-5 za některý z vyjmenovaných zdrojů (tepelná čerpadla jsou zahrnuta);
- kotlů na topné oleje za některý z vyjmenovaných zdrojů (tepelná čerpadla jsou zahrnuta);
- lokálních topidel na pevná paliva, která jsou využívána jako hlavní zdroj tepla na vytápění v jednotlivých bytových jednotkách za libovolný z vyjmenovaných zdrojů (tepelná čerpadla jsou zahrnuta);
- elektrického vytápění za systém s tepelným čerpadlem s elektrickým pohonem.
Případ výměny topného zdroje v situaci, že dům je napojen na blokovou kotelnu, není v uvedeném seznamu zahrnut, a tedy skutečně se na Vás podpora z programu Nová zelená úsporám v tomto případě nevztahuje.

Pokud jde o podporu na pořízení a instalaci nového systému pro ohřev vody včetně jejich příslušenství a zapojení, Podoblast podpory C.2 – PŘÍPRAVA TEPLÉ VODY podporuje následující systémy:
- solární ohřev vody;
- samostatné tepelné čerpadlo s elektrickým pohonem pro ohřev vody.
O podporu NELZE žádat, pokud již byla na stejný objekt (popř. bytové jednotky v něm) poskytnuta nebo je poskytována:
- podpora v podoblasti C.2 tohoto programu;
- podpora na tepelné čerpadlo s ohřevem vody z podoblasti C.1 tohoto programu, určené pro stejné bytové jednotky;
- podpora na jiný solární systém pro ohřev vody, včetně fotovoltaických s využitím přebytků výroby elektrické energie na ohřev vody z tohoto nebo jiných dotačních programů včetně programů Zelená úsporám a Nová zelená úsporám, s výjimkou FV systémů s bateriemi;
- VZT jednotku se zpětným získáváním tepla s využitím tepelného čerpadla, s ohřevem vody z podoblasti C.4 tohoto programu.
Podporu na instalaci zdroje tepla nebo solárního systému do budovy napojené na soustavu zásobování tepelnou energií, která využívá alespoň 50 % energie z obnovitelných zdrojů, je možné poskytnout pouze, pokud nedojde ke zhoršení její celkové průměrné roční účinnosti. Toto je třeba zjistit u dodavatele energie.
V tomto případě dle mého názoru momentálně nesplňujete žádnou z překážek bránící podání žádosti o podporu, takže ji podat můžete. Protože ale máte v úmyslu podat žádost i o podporu na FVE, je třeba být obezřetný, aby nedošlo ke kolizi - je nutný systém s bateriemi. Výše dotace je pak až 20.000 Kč na 1 kW instalovaného výkonu čerpadla, násobená počtem bytových jednotek (max. 1 kW na jednu bytovou jednotku).

Podpory na pořízení a instalaci nového fotovoltaického systému propojeného s rozvody elektrické energie bytového domu a distribuční soustavou, určeného pro výrobu elektrické energie s přednostním využitím vyrobené energie v budově – společných prostorách a bytových jednotkách nebo v místním energetickém společenství, do něhož je tato budova zapojena, se týká podoblast podpory C.3 – FOTOVOLTAICKÉ SYSTÉMY (FVE).
Výše podpory je následující:
- za 1 kWp instalovaného výkonu FV panelů ... 15.000 Kč;
- za 1 kWh akumulátorů pouze na bázi lithia (baterie) ... 10.000 Kč (podporovaná kapacita je minimálně 0,5-násobek a maximálně 1,5-násobek podporovaného instalovaného výkonu);
- za bytovou jednotku připojenou k FV systému ... 5 000 Kč (instalovaný výkon musí být minimálně 0,50 kWp na jednu bytovou jednotku, jinak se podpora krátí).
Podmínky pro získání podpory na FVE jsou poměrně rozsáhlé, ale dle mého názoru jsou ve Vašem případě splněny.

Vámi plánovaný komplexní přístup k energetickému hospodářství je v pořádku, bohužel u jedné z podoblastí podmínky nejsou splněny. Na druhou stranu - v teplých dnech, kdy fotovoltaika vyrábí nejvíce energie, se dům nevytápí, ale stále probíhá ohřev TV. I systém, kdy dům je nadále vytápěn teplem z blokové kotelny (v zimě toto teplo bude částečně využíváno i pro ohřev TV), ale voda bude po významnou část roku ohřívána tepelnými čerpadly s energií z FVE, může být efektivní. Ve Vašich podmínkám navíc maximalizujete využití dosažitelných dotací.

Hezký den.

Jan Pašek
Odpovídá:  Doc., Ing., Ph.D. Jan Pašek - Ekis Plzeň Západočeská univerzita tisk