Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.4.23 / dotaz č. 158000
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zdali bychom mohli mít nárok na dotaci.
Fyzická osoba OSVĆ má fotovolatlickou elektrárnu od r. 2013 (licenci, nikdy nebyla čerpána žádná dotace). V loňském roce zakoupila k FTV 2 akumulační baterie a nyní tepelné čerpadlo. Budova na které je umístně fotovoltalická elektrárna však již není fyzické osoby OSVČ, ale s.r.o., kde FO OSVČ figuruje jako společník (OSVČ si zřídila s.r.o.). Jedná se o budovu, kde se poskytují zdravotnické služby. V současné době máme plynový kotel, ale během několika málo dní by nám mělo být zapojeno tepelné čerpaclo.
Mohli byste mi prosím poradit, zdali je možné získat dotace ať už na tepelné čerpadlo, případně na baterie k FTV?
Děkuji.
Dobrý den,
ve vašem dotazu se prolíná několik skutečností.
Uvádíte, že objekt vlastní právnická osoba (s.r.o.), tam je možnost po splnění určitých požadavků využít spíše dotačních titulů v programech OP TAK 2021-2027 viz https://www.mpo.cz/cz/podnikani/dotace-a-podpora-podnikani/optak-2021-2027/ případně OP PIK, NPO.
Z Vašeho dotazu není zřejmé, o jaký objekt se jedná, zda o rodinný nebo bytový dům, tato informace je zásadní pro případnou možnost získání dotace v programu Nová zelená úsporám. V programu NZÚ pro rodinné domy není zatím podporována výměna zdroje energie "PLYN-TČ" a ani nelze získat dotaci na samotné baterie.
Jelikož se ve vašem případě pravděpodobně nejedná o možnost získání dotace z programu NZÚ, doporučuji si domluvit osobní konzultaci ( potřebujeme více informací ), kde se Vám pokusíme navrhnout vhodný dotační titul.
Můžete zdarma využít středisek EKIS/MAS kontakty naleznete na https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS
S pozdravem
Martin Bernklau EKIS Liberec - HOME Max
Odpovídá:  Martin Bernklau - EKIS Liberec HOME Max tisk