Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.4.23 / dotaz č. 158014
Dobrý den, prosím o radu jak žádat z programu NZU light pro důchodce, kteří bydlí samostatně, hradí si veškeré náklady na bydlení, ale nejsou majitelé rodinného domu, protože jej převedli na syna. Domácnost syna a rodičů jsou zcela odděleny, máme oddělené všechny energie, vlastní vchod do domu atd.
Dotační program Nová zelená úsporám LIGHT dle Závazných pokynů platných ke dni 6.12.2022 definuje OPRÁVNĚNÉ ŽADATELE A PŘÍJEMCE PODPORY
Žadatelem o podporu může být pouze vlastník nebo spoluvlastník rodinného domu na jehož úpravy je dotace požadována, ve kterém má trvalý pobyt počínající před 12. 9. 2022
a zároveň:
– Žadatel a všichni členové jeho domácnosti pobírají ke dni podání žádosti o podporu starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně,
nebo
– žadatel v období mezi 12. 9. 2022 a dnem podání žádosti o podporu pobíral příspěvek na bydlení (není nutné, aby jej pobíral po celou dobu).

RESUMÉ
1. Oprávněným žadatelem o dotaci může být tedy pouze vlastník nebo spoluvlastník rodinného domu, tj. důchodci, kteří převedli vlastnictví RD na děti nejsou oprávnění žadatelé.
2. Oprávněným žadatelem může být syn (vlastník rodinného domu), pokud má v rodinném domě trvalý pobyt zahájený před 12.9.2022 a současně jeho domácnost má nárok na příspěvek na bydlení.
Potom se dokládá při podání žádosti NZÚ LIGHT Rozhodnutí o přiznání příspěvku na bydlení a zároveň doklad o pobírání důchodu rodičů (Úřad práce definuje jiným způsobem domácnost než SFŽP).
3. Pokud jste oprávněným žadatelem, můžete provádět některá opatření i pouze na části objektu (výměna oken a vch.dveří / zateplení fasády), komplexní opatření (zateplení podlah na zemině a zateplení stropu pod půdou, zateplení střechy) je třeba provést na celém půdoryse vytápěných prostor rodinného domu.

DOMÁCNOST tvoří krom žadatele také všechny osoby, které s žadatelem v rodinném domě trvale bydlí a podílí se na úhradě nákladů na své potřeby.
RODINNÝ DŮM pro účely tohoto programu jsou za rodinné domy považovány i stávající, řádně dokončené, v katastru nemovitostí evidované vymezené bytové jednotky, v rodinných a bytových domech,
s řadově uspořádanými bytovými jednotkami, které svoji stavebně technickou konstrukcí a účelem užívání odpovídají řadovým rodinným domům, a nemají společné prostory a tyto bytové jednotky stavebně technickými parametry a účelem užívání odpovídají rodinnému domu.
VYMEZENÁ BYTOVÁ JEDNOTKA je bytová jednotka, která je evidována v katastru nemovitostí dle § 3 odst. 1 písm. d), e) zákona č. 256/2013 Sb., o katastru nemovitostí, ve znění pozdějších
předpisů.
Odpovídá:  Ing. Helena Šnajdarová - M-EKIS Rychnov n. Kn. Ing. Šnajdarová tisk