Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.4.23 / dotaz č. 158133
Dobrý den, mám dotaz týkající se dotace na výměnu oken v mém RD. V listopadu /22 jsem si požádala do starobní důchod , který mě již ČSSZ přislíben a byla mi na starob. důchod poskytnuta ČSSZ záloha. Zatím, ale není vyřízen z důvodu , že na konci roku 22 si o důchod požádalo čtvrt miliónu lidí a ČSSZ nestíhá vše v zpracovat. Chci se zeptat , zda si i v této situaci mohu požádat o uvedenou dotaci ?
OPRÁVNĚNOST ŽADATELE o podporu v programu Nová zelená úsporám Light pro nízkopříjmové domácnosti
V Závazných pokynech ze dne 6.12.2022 je uvedeno následující
"Žadatelem o podporu může být pouze vlastník nebo spoluvlastník rodinného domu (dle definice RD uvedené v kapitole 9) na jehož úpravy je dotace požadována, ve kterém má trvalý pobyt počínající před 12. 9. 2022 a zároveň:
– Žadatel a všichni členové jeho domácnosti POBÍRAJÍ ke dni podání žádosti o podporu starobní důchod..."

v sekci DOTAZY na stránkách www.novazelenausporam.cz je uvedena následující odpověď
JAK DOLOŽÍM ŽE SPLŇUJI NÍZKOPŘÍJMOVOST
Pro doložení důchodu Vám bude stačit aktuální výměr důchodu. Pokud ho nemůžete dohledat, potvrzení o pobírání důchodu Vám vystaví každá pobočka OSSZ na počkání.

RESUMÉ Je třeba vyčkat na aktuální výměr důchodu / potvrzení o POBÍRÁNÍ důchodu
Pokud jde o realizaci opatření, může žadatel začít realizovat již nyní a žádost podat až ve chvíli, kdy bude mít patřičné dokumenty (v tomto případě Potvrzení o výměře důchodu) k dispozici nebo lze o dotaci žádat zpětně až po realizaci

Odpovídá:  Ing. Helena Šnajdarová - M-EKIS Rychnov n. Kn. Ing. Šnajdarová tisk