Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.4.23 / dotaz č. 158647
Dobrý den,

chystám se na rekonstrukci rodinného dvoupodlažního domu. Aktuálně jsem požádal o vypracování cenové nabídky na výměnu oken a rozhoduji se mezi dvojskly a trojskly. Trojska dle výrobce splňují dotaci Zelená úsporám. Rád bych věděl co vše potřebuji pro získání této dotace a její výši. Na RD byl při koupi (4 roky zpět) vypracován energetický posudek kde spadáme do klasifikační třídy G.

Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
dotační program Nová zelená úsporám nabízí dotace na rekonstrukci obálky budovy, tj. zateplení fasády, střechy, podlahy, výměnu oken a dveří, a zároveň nabízí dotace na některé zdroje tepla, solární systémy, vzduchotechniku, také zelenou střechu, ekomobilitu a další.

Podmínky poskytnutí dotací jsou různé pro různé oblasti podpory. U výměny oken půjde buď o "klasickou" Novou zelenou úsporám, nebo o Novou zelenou úsporám Light, která je určena pro starobní důchodce, invalidní důchodce 3. stupně či domácnosti pobírající příspěvek na bydlení.
V obou těchto programech je u výměny oken požadováno, aby nová okna byla s tepelně-izolačním trojsklem.
U NZU Light je to uvedeno takto obecně, u klasické NZU je to vyjádřeno maximálním součinitelem prostupu tepla oken Uw = 0,9 W/m2K.

V NZU Light je pro podání žádosti o dotaci potřeba doložit jenom fotografie původního stavu objektu, doklady k bankovnímu účtu, potvrzení o pobírání důchodu/příspěvku a Odborný posudek, který Vám vypracují střediska EKIS nebo MAS.

U klasické NZU je pro podání žádosti potřeba projektová dokumentace pro původní a navržený stav, a eneregtické hodnocení.
Je požadováno, aby objekt splnil předepsaná kritéria, zejména na úsporu. Pro splnění podmínky minimální úspory obvykle plyne, že pouze výměna oken na dosažení dotace nestačí, obvykle je potřeba kombinace více opatření, např. navíc zateplit strop pod půdou, fasádu apod.

Pro podrobnější analýzu doporučuji navštívit některou z poraden EKIS. Poradenství je poskytováno osobně nebo online videohovorem.
Seznam středisek zde: https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS

Současná výzva klasické NZU končí příjem žádostí k 30.6.2023.
Od září by měla být spuštěna nová výzva NZU, v obdobném rozsahu nabízených dotací.